Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Ετοιμάζουμε τα τσουρέκια του Πάσχα


Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων


ΥΛΙΚΑ:

Για τη μαγιά:

60γρ. μαγιά νωπή
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Νερό χλιαρό

Για τη ζύμη:

8 κούπες τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια(δυνατό)
1 κούπα μαργαρίνη 250gr.
3 αυγά μεγάλα
1 ¼ κούπας ζάχαρη
¾ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 ½ κούπας γάλα φρέσκο πλήρες
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
Λίγη έξτρα μαργαρίνη

Διάλυμα αυγού για επάλειψη
Φιλέ αμυγδάλου
1 κόκκινο αυγό (προαιρετικά αν θέλουμε να το διακοσμήσουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 5’-10’ να βγάλει φουσκάλες (να αφρίσει).
2. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού λιώσει καλά η μαργαρίνη προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει κι αυτή.
3. Σ ‘ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στη μαργαρίνη. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή.
4. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και την ενεργοποιημένη μαγιά, προσθέτουμε το μίγμα του αυγού με τη μαργαρίνη και χτυπάμε με τον γάντζο για 10’ η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, βουτυράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
5. Βουτάμε τα χέρια μας στην έξτρα μαργαρίνη που έχουμε λιωμένη και μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο.
6. Βάζουμε σε ζεστό μέρος να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.
7. Όταν φουσκώσει φτιάχνουμε σε πλεξούδες και τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα να φουσκώσουν για μία ώρα.
8. Αφού φουσκώσουν χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε για 15’ ακόμα και ψήνουμε.
9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου. 
Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!


Παραβολές και ύμνοι της Μεγάλης Δευτέρας


Γράφει η κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχος Στυρέων

Την Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης και μνημονεύουμε δύο παραβολές του Κυρίου, την παραβολή των Δέκα Παρθένων και αυτή των Ταλάντων. Και οι δύο συμβολίζουν τις αρετές που πρέπει να καλλιεργεί ο χριστιανός.
Παραβολή των 10 Παρθένων
Δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί. Αυτές οι πέντε ήταν οι σώφρονες, οι γνωστικές δηλαδή. Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον συναντήσουν. Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού τα λυχνάρια τους ήταν σβηστά. Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών. Όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός...

Παραβολή των Ταλάντων
Κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά Τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει. Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα. Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου. Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο. Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.


Ιδού ο Νυμφίος έρχεται - Μητρόπολη Αθηνών 
πρωτοψάλτης Περιστέρης

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Κυριακή των Βαϊων, συμβολισμοί της ορθόδοξης εκκλησίας και κατάλυση της νηστείας.


Γράφει η κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχος Στυρέων


Σήμερα Κυριακή των Βαϊων ξεκινά ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινούν τα Αγια Πάθη του Χριστού και οι χριστιανοί προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά μέσα από τις ακολουθίες της εκκλησίας, τη νηστεία και την προσευχή να φθάσουν στην κορύφωση των ημερών αυτών, την Ανάσταση.
Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας οι μέρες αυτές είναι για τους πιστούς μια πνευματική ανάβαση με στόχο μέσα από τη συμμετοχή στο Θείο Πάθος να φθάσουν στην ψυχική ανάσταση.

Η Βαϊφόρος 
Η Κυριακή των Βαϊων μνημονεύει την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα "επί πώλου όνου" όπου το πλήθος τον υποδέχθηκε "μετά βαϊων και κλάδων" δηλαδή κλαδιά φοινίκων και δάφνης φωνάζοντας "Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ"και σε ανάμνηση αυτού προσφέρονται σήμερα στην εκκλησία τα "βάγια" τα οποία στην παράδοσή μας συμβολίζουν την εορταστική ατμόσφαιρα και τη χαρά.
Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
Παραδοσιακά τα βάγια που παίρνουν οι πιστοί από τις εκκλησίες φυλάσσονταν στο σπίτι και τα χρησιμοποιούσαν άλλοτε για την προστασία από διάφορες ασθένειες (τα έκαιγαν ως λιβάνι) είτε για να φέρουν κάρπισμα των χωραφιών και ευγονία στις νεόνυμφες γυναίκες.
Από σήμερα το βράδυ αρχίζει η Ακολουθία του Νυμφίου και καθημερινά παρακολουθούμε στις βραδυνές Ακολουθίες τον όρθρο της ημέρας που ακολουθεί.
Το περίφημο τροπάριο "Τον Νυμφώνα σου βλέπω Σωτήρ μου" είναι γνωστό σε όλους και ψάλλεται τις τρείς πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας από την Κυριακή των Βαϊων, δηλαδή τον Ορθρο της Μεγάλης Δευτέρας μέχρι τον Ορθρο της Μεγάλης Τετάρτης". Ο Ιησούς ως νυμφίος (γαμπρός) εισέρχεται εις τον οίκον όπου τελείται ο γάμος και ακολουθεί στον Ορθρο της Μεγάλης Τρίτης η παραβολή των 10 παρθένων για την οποία θα μιλήσουμε αύριο.


Σήμερα Κυριακή των Βαϊων η Εκκλησία στον Ορθρο της Μεγάλης Δευτέρας μνημονεύει δύο σημαντικές παραβολές με ιδιαίτερο πνευματικό νόημα. Πρόκειται για την παραβολή του "Ιωσήφ του Παγκάλου" (πάγκαλος = παν + καλός) που προεικονίζει τον Ιησού Χριστό και την παραβολή της "ξηρανθείσης συκής" που συμβολίζει την έλλειψει πνευματικών καρπών.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις παραβολές αυτές, την ιστορία και τον συμβολισμό τους.
Οσα αναφέρονται εδώ έχουν ληφθεί από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή για την πιστότητα των θεολογικών θεμάτων.
Γράφει λοιπόν ο Ορθόδοξος Συναξαριστής για τον Ορθρο της Μεγάλης Δευτέρας :

Ο πάγκαλος Ιωσήφ ρίπτεται υπό των αδελφών εις λάκον
Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τύπος του Κυρίου μας Ιησού είναι ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα επιτελούμε την ανάμνησή του.
Ήταν ο μικρότερος γιός του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έρριξαν σ' ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή. Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.
Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή. Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ' αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.
Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνι
ση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους Του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.

Επίσης, σήμερα μνημονεύουμε και την άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως. Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών. Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.
Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...» οι ακολουθίες της Μ. Δευτέρας έως Τετάρτης λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».




Σήμερα Κυριακή των Βαϊων, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεγάλης Σαρακοστής, γίνεται "κατάλυσις" της νηστείας και τρώμε ψάρι.

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

"Λαζαράκια" για το Σάββατο του Λαζάρου ένα παλιό έθιμο της Εύβοιας


Γράφει η κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχος Στυρέων

Από σήμερα Σάββατο του Λαράζου μπαίνουμε και επίσημα πιά στην βδομάδα του Πάσχα.
Η Εύβοια έχει πολλά και ωραία έθιμα για τη γιορταστική αυτή περίοδο. Ενα από αυτά είναι τα λεγόμενα Λαζαράκια που γίνεται σε αρκετά μέρη και κυρίως στη Βόρεια Εύβοια με αντίστοιχο τραγουδάκι σαν κάλαντα
Τα κορίτσια, πριν από τη Μ. Εβδομάδα, παίρνουν δυο ξύλα, τα δένουν σταυρωτά και πάνω με διάφορα κουρέλια σχηματίζουν το Λαζαράκι, μια μεγάλη κούκλα, με τα χέρια τεντωμένα. Μετά ντύνουν την κούκλα με ένα μωρουδίστικο φορεματάκι. Την παραμονή του Λαζάρου, κρατώντας στο ένα χέρι ένα καλαθάκι με αγριολούλουδα και στο άλλο την κούκλα, πηγαίνουν στα σπίτια και λένε τον «Λάζαρο» δηλαδή πασχαλιάτικα κάλαντα που παραθέτουμε εδώ μαζί με τη σχηματική παράσταση της κούκλας που λέγεται Λαζαράκι. Η αμοιβή των κοριτσιών από τους νοικοκυραίους των σπιτιών που επισκέπτονται είναι αυγά που το βάφουν και το τσουγκρίζουν την Ανάσταση.
"Ξύπνα Λάζαρη κι μην κοιμάσι
Τώρα μέρα σου, τώρα χαρά σου
τώρα που 'ρθαμι στην αφεντιά σου
τα κουτάκια σας αυγά γεννούνι
κι οι φουλίτσες σας δεν τα χωρούνι
δώστι μας κι μας να τα χαρούμι
Δώ μου αφέντη μου λίγου νεράκι
που'ν τα χ'λάκια μου πικρό φαρμάκι"


Να όμως και η συνταγή για τα Λαζαράκια που φτιάχνονται από ζυμάρι το Σάββατο του Λαζάρου και τρώγονται όπως τα πασχαλινά κουλουράκια.


Λαζαράκια Πασχαλινά

ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
περίπου 150 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο γλυκάνισο
περίπου 3 κουταλιές λάδι
καρύδια ολόκληραΕκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ ως εξής:
διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ενάμισι φλιτζάνι αλεύρι.
Το αφήνουμε σκεπασμένο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη.
Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά (μαζί και το προζύμι).
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε σχήμα κορδονιού.
Βάζουμε ένα καρύδι στο κέντρο και διπλώνουμε τα δύο άκρα του κορδονιού,
στριβοντάς τα μεταξύ τους.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, πλάθουμε μικρά κορδόνια και
τα βάζουμε ανά δύο σε σχήμα σταυρού πάνω σε κάθε καρύδι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου.ΛαζαράκιαΥλικά
2 κιλά αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
10 γαρίφαλα
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 μοσχοκάρυδα
λίγη κανέλα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1/2 κιλό σουσάμι άσπρο ζεματισμένο
1 κουταλιά σουσάμι μαύρο
γλυκάνισο
κύμινο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά, μία κουταλιά ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει.
Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί και το μίγμα.
Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται, μέχρι να γίνει η ζύμη
ελαστική χωρίς να κολλάει.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε φρατζολάκια για τους Λαζάρους.
Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα ξαναπλάθουμε.
Διακοσμούμε με αμύγδαλα ή καρύδια.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα Λαζαράκια λίγη ώρα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Συκαλάκι γλυκό κουταλιού


Παραδοσιακό κι αγαπημένο γλυκό της Εύβοιας που οι νοικοκυρές εντάσσουν στα γλυκά του σπιτιού τους.

Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα -Ταβέρνα Η ΦΛΟΓΑ Αγ. Ιωάννης Αλιβερίου



Υλικά
Για 40 σύκα θα χρειαστούμε
1,5 κιλό ζάχαρη
3-4 φλυτζάνες νερό
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (όσα τα σύκα και λίγο παραπάνω)
γαρίφαλα (όσα τα σύκα)
Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε από την κάτω πλευρά (όχι αυτή που ενώνεται με το κλαδί) και με ειδικό εργαλείο ή με μυτερό μαχαίρι ή ψαλίδι τρυπάμε και βγάζουμε τυχόν σποράκια αν υπάρχουν.
Τρυπάμε τα σύκα με πηρούνι σε 1-2 μεριές.(εγώ δεν τα τρύπησα)
Βράζουμε τα σύκα σε νερό μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι. Προσοχή να μην τα παραβράσετε. Εγώ τα βράζω γύρω στα 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. Γεμίζουμε με ένα αμύγδαλο εκεί που το καθαρίσαμε από τα σποράκια. Αν θέλουμε βάζουμε κι ένα καρφί γαρίφαλο στο καθένα.
Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μέσα έχουμε προσθέσει και τα σύκα.
Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.
Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει (μέχρι να μην είναι πολύ αραιό).
Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού.

Στα γλυκά του κουταλιού προσέχουμε το δέσιμο γιατί αν μεν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα, αν είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Κανένα από τα 2 δεν είναι πρόβλημα. Ποτέ δεν πέταμε γλυκό για κανέναν από τους δύο λόγους. Στην πρώτη περίπτωση, πετάμε κάνα-δυο κομμάτια γλυκού που έχει μουχλιάσει, ή το πάνω μέρος του γλυκού και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη
Στη 2η περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με νερό.
Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν ένα κομμάτι χαλκό (γαλαζόπετρα) για να διατηρήσουν τα σύκα το πράσινο χρώμα τους.Το σιρόπι τους είναι ιδανικό για παγωτά και άλλα γλυκά.
Τα γλυκά κουταλιού είναι ιδανικά ακόμα και για δίαιτα.
Δεν έχουν καθόλου λιπαρά και μπορούμε να φάμε το απόγευμα 1 κομμάτι 1-2 φορές την εβδομάδα

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Παλαμίδα στα κάρβουνα με αρωματισμένο λαδολέμονο και κάπαρη

Τα μυστικά του σωστού ψησίματος στα κάρβουνα από τον ειδικό...τον κ. Γιώργο Μαλλιώρα
Αφοι Δ.ΜΑΛΛΙΩΡΑ Ο.Ε.

Όσο προχωράμε στην άνοιξη και ζεσταίνει ο καιρός, τόσο πιο πολύ μας τραβάει η αυλή του σπιτιού μας για να απολαύσουμε το απογευματινό μας ουζάκι ψήνοντας στην ψησταριά μας (bbq) ψαράκια για να το συνοδεύσουμε. Στην πρώτη μου ανοιξιάτικη βραδιά-λοιπόν- έψησα στο μπάρμπεκιου (ψησταριά) φέτες παλαμίδας και ετοίμασα ένα λαδολέμονο με κάπαρη και φρέσκα μυρωδικά απ’ τον κήπο μου.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

1-2 παλαμίδες 1 κιλού (τουλάχιστον)
Λίγο αλάτι
Για το λαδολέμονο
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
1 κουτ. σουπ. φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανο
1 κουτ. σουπ μαϊντανό
1 κουτ. σουπ. φρέσκια ρίγανη
1 κουτ. σουπ. κάπαρη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πριν το άναμμα φωτιάς στο bbq (ψησταριά), πρώτη μας δουλειά είναι να προετοιμάσουμε το ψάρι και το αρωματισμένο λαδολέμονο. Κόβουμε απ’ την παλαμίδα το κεφάλι και ένα μέρος απ’ την ουρά και κρατάμε το κυρίως σώμα το οποίο τεμαχίζουμε σε φέτες 2 εκ. περίπου πάχος το κεφάλι και το πίσω μέρος του ψαριού μπορούμε να το μαγειρέψουμε με λίγα χόρτα στο φούρνο.
Κόβουμε το ψάρι στη μέση
Και μετά σε φέτες.... 

Λαδολέμονο:
ετοιμάζουμε το λαδολέμονο προσθέτοντας λεμόνι και ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Ψιλοκόβουμε την κάπαρη, το δεντρολίβανο, το μαϊντανό και την ρίγανη και τα προσθέτουμε στο λαδολέμονο. Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρη να έρθει η ώρα να το προσθέσουμε στο ψημένο ψάρι. Όπως καταλαβαίνετε, ετοιμάζουμε πιο πριν το λαδολέμονο για να υπάρχει χρόνος να περάσουν τα αρώματα στο λαδολέμονο.
Όταν τελειώσουμε με τα παραπάνω πάμε στην ψησταριά μας να ανάψουμε τα κάρβουνα.

ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ
Στο bbq (ψησταριά) μέσα στην ειδική σκάφη ψησίματος συγκεντρώνουμε τα κάρβουνα που θα χρειαστούμε σε σωρό. Στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάβουμε φωτιά. Σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα, εύκολα, γρήγορα χωρίς καπνό.



Απλώνουμε τα κάρβουνα και ελαττώνουμε την ένταση της θερμότητας ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη, η παλαμίδα θέλει χαμηλή θερμοκρασία για να ψηθεί σωστά χωρίς να μας καεί.




ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ BBQ (ΨΗΣΤΑΡΙΑ)

Πάνω απ’ τα κάρβουνα τοποθετούμε την σχάρα ψησίματος. η σχάρα πρέπει να είναι ανοξείδωτη και καθαρή. Τοποθετούμε πάνω στη σχάρα τις φέτες της παλαμίδας και αμέσως μετά ανασηκώνουμε το κάθε κομμάτι για να μην προλάβει να κολλήσει. Μπορούμε επίσης να λαδώσουμε και την σχάρα, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ψήνουμε καλά και από τις δύο πλευρές και απομακρύνουμε απ την φωτιά μόλις πάρουν χρώμα.






Βγάζοντάς τα από την φωτιά προσθέτουμε αλάτι και τα περιχύνουμε με το αρωματισμένο λαδολέμονο που έχουμε ετοιμάσει 1-2 ώρες πριν.


Άριστος μεζές για ουζάκι ή τσιπουράκι.

Καλή μας όρεξη !!!!



αναδημοσίευση από http://www.afoi-malliora.gr/forum/30---/550------.html

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Πρωϊνό με γεύση και άρωμα νότιας Εύβοιας


Γράφει η κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχος Στυρέων 

Στο γνωστό ξενοδοχείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στην Κάρυστο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το πρωϊνό του με αληθινές γεύσεις και αρώματα της νότιας Εύβοιας.
Οι ευγενέστατοι ιδιοκτήτες του, η οικογένεια Γκιβίση, δηλώνουν "πιστοί σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια που βοηθά στην προβολή τόσο της Νότιας Καρυστίας όσο και ολόκληρης της Εύβοιας" και βρίσκουν πάντα τον κατάλληλο τρόπο να στηρίξουν κάθε τέτοια προσπάθεια. Πρόσφατα μάλιστα φιλοξένησαν τον προκριματικό διαγωνισμό του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την ανάδειξη του "Παραδοσιακού Πιάτου της Εύβοιας" με μεγάλη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Οι ΓΕΥΣΕΙΣ της ΕΥΒΟΙΑΣ στηρίζοντας πρωτοβουλίες και ιδέες ατόμων και επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη των παραδοσιακών τοπικών γεύσεων του νησιού μας σας παρουσιάζουν  σήμερα το "ελληνικό πρωϊνό" του Ξενοδοχείου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στην Κάρυστο.
Ευχόμαστε το ελληνικό πρωϊνό και οι γεύσεις της Εύβοιας μέσα από την παραδοσιακή μας κουζίνα να καθιερωθούν σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας.

Ξενοδοχείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - άποψη

Ξηροί καρποί, τοπικό παστέλι και μέλι

Παραδοσιακός χαλβάς και παραδοσιακές πίτες 

Παραδοσιακός ελληνικός καφές 

Ζυμωτό ψωμί και παξιμάδια

Φρέσκα φρούτα, τοπικό γιαούρτι και παραδοσιακές μαρμελάδες

Ελιές, τουρσιά, παραδοσιακές σαλάτες

Greek Breakfast - Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας


Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Γκιβίση για την παραχώρηση των φωτογραφιών.
Η δημοσίευση δεν είναι διαφημιστική.



   

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Γαύρος μαρινάτος


Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων
"Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από τη μαμά μου" μας λέει η κ. Ρούπα



ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά γαύρο χοντρό
Αλάτι χοντρό
1 λίτρο ξύδι άσπρο δυνατό
2 καρότα κομμένα καρέ
2 πιπεριές κέρατα κομμένες καρέ
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη καρέ
6-7 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό
Αραβοσιτέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το γαύρο και τον πλένουμε καλά, τον αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει , τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τον αλατίζουμε καλά(θέλει περίπου 2-3 χούφτες αλάτι), σκεπάζουμε με το ξύδι και το αφήνουμε 24 ώρες. Αυτή την εποχή που δεν έχει πολύ ζέστη το αφήνουμε εκτός ψυγείου, τους καλοκαιρινούς μήνες τον βάζουμε στο ψυγείο για να μη μας λιώσει, αλλά θα κάνει 48 ώρες να ψηθεί ο γαύρος στο αλάτι.
Για να καταλάβουμε αν έχει γίνει, βάζουμε τον αντίχειρά μας εκεί που έχουμε κόψει το κεφάλι του γαύρου και σπρώχνουμε προς την ουρά του ψαριού, αν ξεκολλάει από το κόκαλο είναι έτοιμος.
Καθαρίζουμε το γαύρο από το κόκαλο όπως σας είπα πριν, τον βάζουμε σειρά-σειρά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά μας και το σκόρδο, γεμίζουμε το μπολ με αραβοσιτέλαιο, (προσοχή δε χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο γιατί πήζει στο ψυγείο και σκληραίνει το γαύρο) . Μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως ή το βάζουμε στο ψυγείο, διατηρείται πολλούς μήνες….
Τον σερβίρουμε με λίγα από τα λαχανικά που περιέχει, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο και μαϊντανό ψιλοκομμένο…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Παστίτσιο από τις Ροβιές


Από την κ. Ρούλα Δημουλάκη από τις Ροβιές - βόρεια Εύβοια



Υλικά για 10 περίπου άτομα

1 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 3
1 κρεμμύδι μεγάλο
λίγη κανέλα
μπαχάρι
ντομάτα, μπορείτε να βάλετε πελτέ φρέσκια ή ντοματάκια κονσέρβας

για την μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας φυτίνη
περίπου ένα ποτήρι του νερού αλεύρι σταρίσιο
1 λίτρο γάλα
λίγο αλάτι
μοσχοκάρυδο
2 αυγά

Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύοντας συνέχεια τον αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τοματοπολτό (μια γενναία κουταλιά της σούπας) αραιωμένο με νερό ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή ντοματάκια κονσέρβας, αλάτι πιπέρι κανέλα τριμμένη ή ξυλάκι, μπαχάρι μερικούς κόκκους και το αφήνουμε να βράσει κανένα τέταρτο περίπου.
Έπειτα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, όχι πολύ καλά γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Τα σουρώνουμε και τα ζεματάμε (αν θέλουμε) με φυτίνη. Τα αδειάζουμε στο ταψί, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο και από πάνω τον κιμά.
Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί λίγο (να είναι χλιαρό) λιώνουμε τη φυτίνη και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα καλά να μη μας σβολιάσει και προσθέτουμε λίγο αλατάκι, την ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξη και να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. την αδειάζουμε πάνω από τον κιμά στο ταψί μας και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

"Η τηγανίτα του Διοκλή ή το πρωϊνό της γιαγιάς μας" από τον Γιάννη Γκουβέντα


Μια συνταγή σκέτη γλύκα και παραδοσιακή γεύση και άρωμα από τα Στύρα
Οι Γεύσεις της Εύβοιας βρήκαν τον μικρό Δειπνοσοφιστή Γιάννη Γκουβέντα και μίλησαν μαζί του για την επιτυχία του και δέχθηκε να μας δώσει τη συνταγή του.
Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες για την Εύβοια και τα Στύρα !!!

Ο Γιάννης Γκουβέντας με το πιάτο που του έδωσε τη διάκριση
Ο 11χρονος Γιάννης Γκουβέντας "με την τηγανίτα του Διοκλή" έκλεψε πραγματικά τις εντυπώσεις  στον προκριματικό διαγωνισμό του Επιμελητηρίου της Εύβοιας που έγινε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2013 στο ξενοδοχείο "Αναστασία" στην Κάρυστο για την ανάδειξη των παραδοσιακών πιάτων της Εύβοιας. 
"Η τηγανίτα του Διοκλή με κισουρίσιο μέλι και τριμμένο παστέλι" που παρουσίασε ο Γιάννης απέσπασε πολύ ευνοϊκά σχόλια από κριτές και κοινό και φυσικά προκρίθηκε για τον τελικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Χαλκίδα και όπου ελπίζουμε να διακριθεί και πάλι. 
Η σχέση του Γιάννη με τη μαγειρική και τις παραδοσιακές γεύσεις δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι γονείς του Βαγγέλης Γκουβέντας και Σοφία Κανέλλου έχουν το περίφημο "Στέκι των Δειπνοσοφιστών" στα Στύρα ένα εξαιρετικό εστιατόριο με ποιοτικές παραδοσιακές γεύσεις που ανατρέχουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο διακεκριμένος σεφ Αντώνης Νέμετ
Πέρα όμως απ' αυτό ο Γιάννης παρακολούθησε πολλές φορές επί τω έργω τον διακεκριμένο διεθνή σεφ Αντώνη Νέμετ που στήριξε το Στέκι των Δειπνοσοφιστών για ένα μεγάλο διάστημα και κοντά του έμαθε ν' αγαπάει την υψηλή τέχνη της Μαγειρικής.
"Η τηγανίτα του Διοκλή με κισουρίσιο μέλι και τριμμένο παστέλι" είναι μια από τις εκπληκτικές συνταγές του σεφ Αντώνη Νέμετ ο οποίος θεωρείται και αυτός Ευβοέας πλέον αφού έχει επιλέξει ως τόπο αγαπημένης διαμονής τη νότια Εύβοια και συγκεκριμένα το Μαρμάρι παρότι λόγω της δουλειάς ζει και εργάζεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Ας δούμε τι μας λέει ο μικρός σεφ Γιάννης Γκουβέντας για την "Τηγανίτα του Διοκλή"

Φτιάχνω την τηγανίτα μου όπως έβλεπα τον σεφ Αντώνη Νέμετ να την φτιάχνει στο μαγαζί μας μια που η συνταγή αυτή είναι δική του και την ονόμασε έτσι προς τιμή του αρχαίου καρυστινού γιατρού Διοκλή (4ος αιώνας π.Χ.) που θεωρείται μετά τον Ιπποκράτη ο θεμελιωτής της Ιατρικής.
Αγαπούσα πολύ και τις ωραίες τηγανίτες που μας έφτιαχνε για πρωϊνό η γιαγιά μου Ρηνούλα Κανέλλου και γιαυτό είπα την τηγανίτα μου και πρωϊνό της γιαγιάς μας. 
Χρησιμοποιώ λοιπόν παραδοσιακό αλεύρι, νερό από τη φυσική πηγή της Αγίας Αννας Στύρων, λαδάκι παραγωγής μας από τις ελιές που μας άφησε ο παππούς, μέλι και παστέλι από τους προμηθευτές του μαγαζιού μας Κώστα και Μαρία Τσαπέπα από την Κάρυστο.
Οι γονείς μου λένε ότι η άριστη ποιότητα όλων των υλικών εγγυώνται πάντα την επιτυχία που έχουν όλα τα φαγητά στο μαγαζί μας.
Οσον αφορά τη συγκεκριμένη τηγανίτα είναι ένα υπέροχο και υγιεινό πρωϊνό για μικρά και μεγάλα παιδιά με αγνά προϊόντα και κυρίως μέλι. Είναι γνωστό ότι όλοι οι γιατροί και επιστήμονες από την αρχαιότητα έδιναν μεγάλη προσοχή στις σπουδαίες ιδιότητες του μελιού για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Γιάννης δέχεται τα συγχαρητήρια του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας
κ. Παναγιώτη Σίμωση και των μελών της επιτροπής


Τα υλικά μου :
1/2 φλυτζάνι αλεύρι παραδοσιακό
3 κουταλιές σούπας κισουρίσιο μέλι
1/2 φλυτζάνι νερό
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 
1 κουταλάκι τριμμένο παστέλι
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και το μέλι μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε το μισό μείγμα. Το γυρίζουμε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Το ίδιο κάνουμε και για το υπόλοιπο μείγμα.
Στη συνέχεια βάζουμε τις τηγανίτες σε μικρή πιατέλα και τις περιχύνουμε με επιπλέον κισουρίσιο μέλι και ρίχνουμε το τριμμένο παστέλι που το έχουμε χτυπήσει στο γουδί και την κανέλα.

Καλή επιτυχία !!!


Γιάννης Ραφαήλ Γκουβέντας (Μικρός Δειπνοσοφιστής)


Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Ολος ο Καβοντόρος σε μια φωτογραφία



Η Καβοντορίτισσα γυναίκα και μάνα
η αγωνίστρια της σκληρής καθημερινότητας του Καβοντόρου.
Ενα πρόσωπο σκαμμένο απ' τον ήλιο, τον αέρα, τη βροχή
χαραγμένο θαρρείς από το χέρι του Δημιουργού 
πάνω στο μάρμαρο της νότιας Καρυστίας. 
Βλέμμα στοχαστικό, βαθύ κι άγρυπνο 
και μια ψυχή έτοιμη να σηκωθεί 
στον πιο όμορφο χορό του τόπου αυτού του μαγικού.
Βλέμμα και ψυχή που μόνο στον καβοντορίτικο χορό 
βρίσκουν την αρχή και το τέλος του κόσμου !!!

Καβοντορίτισσα
 Φωτογραφημένη μοναδικά από τον φακό του καλλιτέχνη Βασίλη  Πέτρου Καλαλούγκα




Σημείωση
Ο Βασίλης Πέτρος Καλαλούγκας, γνωστός και διακεκριμένος καλλιτέχνης φωτογράφος που επί σειρά ετών ασχολείται με την ανάδειξη των τοπίων και της παράδοσης αλλά και των αρχαιολογικών θησαυρών των Στύρων και της Νότιας Καρυστίας, ζει μόνιμα στα Στύρα. Το έργο του χαρακτηρίζεται για τον δυναμισμό, την υποβλητικότητα και την αγάπη για το νοτιοευβοϊκό τοπίο.
Η φωτογραφία αυτή εκτίθεται με την συναίνεση του δημιουργού της.