Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Παραδοσιακά Γεμιστά : η νοστιμιά του καλοκαιριού


Από την κ. Γιώτα Αλούκου - Στύρα





Υλικά:

5 ντομάτες
5 πιπεριές
2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
10 κουταλιές σούπας ρύζι
Λίγο μαϊντανό και δυόσμο
1 κουτάλι σούπας ζάχαρη
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Λίγες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αδειάζουμε σε μπολ την ψύχα. Κρατάμε μόνο την ψύχα, χωρίς τους σπόρους και το ζουμί, και το ρίχνουμε στο μπλέντερ. Ψιλοκόβουμε ή αλέθουμε στο μπλέντερ και το κρεμμύδι. Τα βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε το ρύζι (1 κουτ. σούπας για κάθε λαχανικό). Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα ¾ φλ. ελαιόλαδο και την ζάχαρη. Τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο τον μαιντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Γεμίζουμε τα γεμιστά κατά τα 3/4. Τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180 C,(με αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα).

Καλή σας όρεξη!!!

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Παραδοσιακή ομελέτα "κολοκυθοκορφάδες τηγανίτα"

Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων


ΥΛΙΚΑ
Λουλούδια από κολοκύθια ένα μεγάλο μάτσο
Τυρί φέτα υπολογίζουμε με το μάτι πόση θέλουμε
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3-4 αυγά
Λίγο ελαιόλαδο
Αλεύρι
Λίγο αλάτι-πιπέρι μπόλικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πηγαίνουμε πρωί-πρώι στο περιβόλι μας και μαζεύουμε τα λουλούδια από τα κολοκύθια (αν πάμε πιο αργά δε θα τα βρούμε ανοιχτά).
Τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά έξω και μέσα γιατί πολλές φορές έχουν μυρμήγκια, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Τρίβουμε τη φέτα και τη προσθέτουμε στο μπολ,ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο κρεμμύδι, χτυπάμε τα αυγά καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα φέτα λουλούδια, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να γίνει χυλός πηχτός.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε τόσο χυλό που να σκεπάζει τον πάτο του τηγανιού και να έχει 1 εκ. περίπου πάχος, τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές καλά και τη σερβίρουμε ζεστή με φέτα και σαλάτα.
Την τηγανίτα τη γυρίζουμε με ένα πιάτο όπως και την ομελέτα.

Ταιριάζει ωραιότατα με μια ειδική σαλάτα :
Σαλάτα:
Κόβουμε αντράκλα ή γλιστρίδα( ή βουρδουλάκου όπως το λένε στο χωριό μου Αρβανίτικα) από το περιβόλι τη πλένουμε καλά και την ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε αγγουράκι ρίχνουμε κάπαρη (προαιρετικά) αλάτι, ξύδι και ελαιόλαδο…


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ  !!!!!!!!!!

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Παραδοσιακό σάμαλι "του Θεμιστοκλή" απ' το Αλιβέρι



Τη συνταγή μας έφερε η κ. Σοφία Εφη Λούκα
Συνταγή από το βιβλίο "Οι συνταγές της καρδιάς μας" της Ομάδας Αλληλεγγύης Αλιβερίου 





Γράφει η κ. Αννα Γλάρου
"Όσοι από μας τους Αλιβεριώτες έχουν γεννηθεί στο τέλος της δεκαετίας του 50 είχαν την τύχη όταν πήγαιναν δημοτικό και μάλιστα στο 2ο δημοτικό, που στεγαζόταν σ΄ένα παλιό υπέροχο διώροφο σπίτι στο Ηρώων να βλέπουν καθημερινά τον μπάρμπα –Θεμιστοκλή και τη γυναίκα του την Ευανθία και να γεύονται το χειμώνα τη σάμαλι και το καλοκαίρι παγωτό φτιαγμένα με μεράκι και μυστικά ανομολόγητα. Μικρασιάτες ξεριζωμένοι, έφεραν μαζί τους τη φτώχεια την περηφάνια τους και την καλοσύνη τους. Να ’ναι καλά εκεί που είναι.
Η γενιά μου κλείνει ευλαβικά το γόνυ στη θύμησή τους.

ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα ζάχαρη
1 φλιτζανάκι λάδι
1 μπέικιν
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 κιλό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε και τρίβουμε μαζί το σιμιγδάλι, το λάδι, το μπέικον και τη ζάχαρη. Λιώνουμε την αμμωνία σε 1 κιλό νερό και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί. Αδειάζουμε το μίγμα σ΄ένα ταψί και το αφήνουμε να μείνει για 2-2 ½ ώρες, στη συνέχεια το σιγοψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Μόλις πιάσει κρουστά το βγάζουμε , το χαράζουμε σε κομμάτια και το βάζουμε ξανά στο φούρνο για λίγο.

Σιροπιάζουμε όταν είναι κρύο το σάμαλι με ένα σιρόπι από 2 κιλά ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό, λεμονόφλουδα για άρωμα και χυμό από μισό λεμόνι για να μην ζαχαρώσει.

Υ.Γ. Να΄σαι καλά μπάρμπα –Θεμιστοκλή εκεί που βρίσκεσαι και να γλυκαίνεις με το σάμαλι σου αγίους και αγγέλους !!!

Άννα Γλάρου (Αλιβέρι)