Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Φανουρόπιτα παραδοσιακή


Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων Εύβοιας


Φτιάχνοντας τη Φανουρόπιτα η παράδοσή μας επιβάλλει να διαβάζουμε την παρακάτω Ευχή προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου:

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Υλικά
4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίν απ
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι μπέικιν
1/3 κουταλάκι σόδα
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες ή ξανθές 
1 φλυτζάνι καρύδι χοντροκομμένο (άλλοι προτιμούν αμύγδαλο)

Εκτέλεση
Κτυπάμε στο μούλτι για λίγα λεπτά την κανέλλα, τη σόδα, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Γυρίζουμε το μείγμα σε μπωλ και προσθέτουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σταφίδα και το καρύδι και αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Προσέχουμε το ταψί μας να είναι τέτοιο που να γίνει αρκετά ψηλή η φανουρόπιτα ανάλογα με την ποσότητα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά παρακολουθώντας το ψήσιμο. Οταν ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Οξύλιθος Κύμης : Το στιφάδο της Παναγιάς


Αναδημοσιεύουμε από http://vimeo.com/47591077


Οξύλιθος «Το στιφάδο της Παναγίας»
Ένα ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου

Στην κεντρική Εύβοια και κοντά στην Κύμη βρίσκεται το χωριό Οξύλιθος. Το όνομά του το πήρε από την κωνική κορυφή ενός ηφαιστείου (Οξύς-λίθος) που γύρω του είναι χτισμένο το χωριό. Στον Οξύλιθο στις 15 Αυγούστου, οι κάτοικοι ετοοιμάζουν το «στιφάδο της Παναγίας». Είναι ένα έθιμο -δρώμενο- που οι ρίζες του χάνονται στους αιώνες....
Υποσημείωση
Το στιφάδο της Παναγιάς το ομαδικό αυτό συμπόσιο, λαμβάνει χώρα και σε άλλα δύο χωριά της Κύμης, στους Καλημεριάνους και στην Ποταμία, ενώ παλαιότερα γινόταν και στην Κύμη στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία Λιαουτσάνισσα)......



Ενα από τα πιο όμορφα έθιμα της Εύβοιας είναι το Στιφάδο της Παναγίας στον Οξύλιθο που με αγάπη και ζήλο διατηρούν οι κάτοικοι της περιοχής !!!!
Δείτε το ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου σχετικά με το έθιμο αυτό στον σύνδεσμο

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Σύκα Κύμης, ένα πολύτιμο φρούτο


Η ανάρτηση είναι αναδημοσίευση από το bloghttp://koumiotis.blogspot.gr Η ζωή στην Κύμη και τα χωριά της

 Ιστορία
Τα σύκα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Μεσογειακών λαών.   η περίοδος που ωριμάζουν είναι από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Φυσικά, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε σε όλη την διάρκεια του χρόνου εφόσον  αποξηραίνονται και έτσι αποτελούν σημαντική τροφή για το χειμώνα και μια τέλεια επιλογή ως σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα μας.


Τα σύκα στην αρχαιότητα συνδέονταν με τη λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου και αποτελούσαν βασική τροφή κατά τον δείπνο των αρχαίων Αθηναίων.
Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο.
Επιπλέον των παραπάνω, τα ξηρά σύκα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Το νερό των φυτικών ινών κάνει τα σύκα εύπεπτη τροφή, ενώ η ιδιότητά τους να δεσμεύουν την χοληστερίνη που προσλαμβάνεται από άλλες τροφές έχει σαν αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τον οργανισμό προτού αυτή απορροφηθεί , διατηρώντας την τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Εκατό γραμμάρια ξηρών σύκων περιέχουν 6-7 γραμμάρια φυτικών ινών τη στιγμή που η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ινών προερχόμενη από διάφορες πηγές είναι 20-35 γραμμάρια.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, η οποία φτάνει αυτή του γάλακτος του οποίου 100 γραμμάρια μπορούν να καλύψουν 17% των ημερήσια συνιστώμενων αναγκών.
Λόγω της υψηλής υπακτικής αξίας χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως φυτικό- φυσικό υπακτικό έναντι άλλων χημικών σκευασμάτων.


Το σύκο της Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στη περιοχή της Κύμης του Ν. Εύβοιας.
Παραγωγή
Η διαδικασία παραγωγής του σύκου Κύμης αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.Οι καρποί συλλέγονται από το δένδρο σε υπερώριμη κατάσταση και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια (τελάρα). Οσοι προορίζονται για τον λευκό τύπο, επεξεργάζονται σε ειδικούς θαλάμους (κλιβάνους), με χρήση ατμών θείου. Κατόπιν, τα σύκα σχίζονται, ανοίγονται και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια για έκθεση στον ήλιο.Τα σύκα εκτίθενται στον ήλιο για 4 - 5 ημέρες έως ότου αποξηρανθούν. Αφού τελειώσει η διαδικασία αποξήρανσης, κλείνονται τα δύο σε ένα και προκύπτει το τελικό προϊόν "ασκάδα". Το προϊόν με την τελική του μορφή τοποθετείται σε πλαστικά κιβώτια 25 κιλών και μεταφέρεται στους αποθηκευτικούς χώρους του Συνεταιρισμού μας. Εδώ πλέον γίνεται ο ποιοτικός ελεγχος από τον ελεγκτή και το προϊόν κατανέμεται σε ποιοτικές κατηγορίες. Η συσκευασία γίνεται χειρωνακτικά, λόγω της ιδιαίτερης μορφής του τελικού προϊόντος χωρίς να γίνεται χρήση συντηρητικών, ώστε το Σύκο Κύμης να παραμένει πάντα φυσικό προϊόν και να δικαιολογεί τον ιδιότυπο χαρακτήρα του. Η όλη επεξεργασία γίνεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς - μέλη του Συνεταιρισμού.
Εξω από την Κύμη στο Μεντούλι έχει την έδρα του ο Συνεταιρισμός μας, τηλ.: 2222031722 e-mail: figkimi@otenet.gr, ο οποίος ιδρύθηκε το 1980 και αποτελείται από 800 περίπου μέλη που προέρχονται από 22 κοινότητες της περιοχής Κύμης του Ν. Ευβοίας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, συνέβαλε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οι βασικές λειτουργίες του συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία, η συσκευασία και η διάθεση του προϊόντος στην αγορά !!


Διάφορες συνταγές με σύκα Κύμης 

Κοτόπουλο γεμιστό με σύκα Κύμης και ελιές 

4-6 μερίδες Για τη γέμιση  
●4 φέτες ψωμί με σταφίδες ή ξηρούς καρπούς, κομμένες σεκύβους  
●1/2 φλιτζ. κομμένες πράσινες ελιές 
●1 μεγάλο κρεμμύδι  
●1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό  
●8 κάστανα, βρασμένα και τριμμένα  
●6 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα  
●1/3 φλιτζ. λικέρ μαστίχας  
●1/2 κ.γ. κρυστάλλους μαστίχας  
●Λίγο ζωμό κοτόπουλου  
●2 κ.σ. λειωμένο βούτυρο  
●Αλάτι και πιπέρι Για το κοτόπουλο  
●Ένα κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά  
●1/2 φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού  
●1/2 φλιτζ. λικέρ μαστίχας  
●2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο  
●Αλάτι και πιπέρι 

1. Για τη γέμιση ανακατεύουμε όλα τα υλικά. 

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο, γεμίζοντάς το με το μείγμα από τα σύκα και τις ελιές. Κατόπιν το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε αρκετό αλάτι και πιπέρι. 

3. Χτυπάμε μαζί τον χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ μαστίχας, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Αλείφουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Το αλείφουμε με τη μαρινάτα περίπου κάθε 15 λεπτά καθώς και με το ζουμί στο ταψί.

μαρμελάδα με φρέσκα σύκα Κύμης

●8 φλιτζ. χοντροκομμένα, φρέσκα, ώριμα, μαύρα ή πράσινα σύκα  
●3 αρωματικά ροδάκινα, πλυμένα και κομμένα σε κυβάκια (όχι ξεφλουδισμένα)  
●4 φλιτζ. ζάχαρη ή περισσότερη εάν χρειαστεί  
●3-4 φύλλα αρμπαρόριζα  
●1/3 φλιτζ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού 

1. Τοποθετούμε τα κομμένα φρέσκα σύκα και ροδάκινα σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό. Τα σκεπάζουμε μέχρι να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. 

2. Στη συνέχεια βάζουμε τα φρούτα στο μπολ ενός πολυμηχανήματος και τα χτυπάμε για να τα χοντροκόψουμε ή να τα πολτοποιήσουμε, ανάλογα με το είδος της μαρμελάδας που θέλουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα φλιτζάνι μεζούρα. Θα πρέπει να έχουμε περίπου 6 φλιτζάνια πολτού (σημείωση: η κλασική ελληνική συνταγή για μαρμελάδα είναι να μαγειρεύουμε ίσες ποσότητες πολτού φρούτων και ζάχαρης. Τα σύκα όμως είναι τόσο γλυκά από μόνα τους που τόση ζάχαρη θα έκανε τη μαρμελάδα να... μπουχτίζει. Μείωσα λοιπόν την ποσότητα, γεγονός που βοηθάει στην ανάδειξη της φυσικής γεύσης των φρούτων). 

3. Βάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 4 φλιτζάνια ζάχαρη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα φρούτα να σταθούν και να ποτίσουν κάτω από τη ζάχαρη για 6-8 ώρες. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό το πρωί και να συνεχίζουμε να φτιάχνουμε τη μαρμελάδα νωρίς το απόγευμα ή να ετοιμάσουμε τα φρούτα το απόγευμα και να τελειώσουμε τη μαρμελάδα το πρωί. (Η γειτόνισσά μου στην Ικαρία με έμαθε πώς να φτιάχνω αυτό το γλύκισμα με καλοκαιρινά φρούτα).

Γεμιστά ξερά σύκα Κύμης
  • 20 μεγάλα ξερά σύκα
  • 120 γρ. φουντούκια
  • 120 γρ. φιλέτο αμύγδαλου
  • Ξύσμα από την φλούδα 2 λεμονιών
  • 1 φλιτζάνι μέλι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σ΄ένα γουδί ή σ' ένα πολυκόφτη χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς με το ξύσμα λεμονιού για πολύ λίγο γιατί δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν τελείως αλλά να κρατάνε.
Με ένα μαχαίρι κάνουμε μία οπή στην μέση κάθε σύκου και τα γεμίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών.Τοποθετούμε τα σύκα σ' ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι και τα ραντίζουμε με το μέλι. Τέλος τα ψήνουμε για 10' λεπτά και εν συνεχεία τα αφήνουμε να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρουμε.
  • Διάρκεια: 15 λεπτά

Σαγανάκι με σάλτσα από ξερά σύκα Κύμης
 
  • 2 φέτες κεφαλογραβιέρα περίπου 300 γρ.
  • 250 γρ. ξερά σύκα
  • 40 γρ. μέλι
  • 2 κουταλιές Balsamico
  • 1 κουταλιά σπασμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 βανίλια
  • 5 γαρύφαλλα
  • νερό 
Βάζουμε τα σύκα με το μέλι, τα γαρύφαλλα, το βαλσάμικο, το πιπέρι, το ξυλάκι της κανέλας, τη βανίλια, τη δάφνη σ' ένα τηγάνι και προσθέτουμε νερό τόσο για να καλυφθούν τα υλικά.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και να σιροπιάσει η σάλτσα Περίπου 40 λεπτά. Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα
Βρέχουμε το τυρί και το βουτάμε σ' ένα πιάτο με αλεύρι. Τινάζουμε να φύγει το περιττό. Βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει
Το σερβίρουμε σε μια πιατέλα με τη σάλτσα από τα σύκα από πάνω.
Διάρκεια: 1 ώρα

Ψητά σύκα Κύμης με χαλούμι καρύδια και ρόκα 
  • 300 γρ. χαλούμι κομμένο σε 6 φέτες
  • 9 φρέσκα σύκα κομμένα στα δύο
  • 50 γρ. φυστίκια πεκάν ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. ρόκα (2 ματσάκια)
  • Για το ντρέσινκ
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά λεμόνι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουταλάκι κόλιαντρο σε κόκους σπασμένο
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στο γκρίλ μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά. Ψήνουμε το χαλούμι για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Το βγάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
Λαδώνουμε ελαφρά τα σύκα και τα βάζουμε να ψηθούν για λίγο στο τηγάνι. Σ’ ένα ποτήρι ή σέικερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ντρέσινκ.
Μοιράζουμε σε 6 πιάτα τη ρόκα. Από πάνω βάζουμε το χαλούμι και τα σύκα. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια, ραντίζουμε με τη σος και σερβίρουμε αμέσως.
Διάρκεια: 30 λεπτά

Γλυκό σύκο Κύμης με κόκκινο κρασί  

1500 γρ. φρέσκα σύκα
650 γρ. ζάχαρη
250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
2 κουτ. της σούπας ξύδι (κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί)
2- 3 γαρύφαλλα
2 ξυλάκια κανέλα

Καθαρίζουμε τα σύκα και τα τρυπάμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε αρκετά σημεία.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το ξύδι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά εώς ότου γίνει πηχτό σιρόπι.
Ρίχνουμε τα σύκα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Στην αρχή τα σύκα δεν θα καλύπτονται από το σιρόπι, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά αφού βγάλουν τα υγρά τους.
Βράζουμε για περίπου 2- 2,5 ώρες εώς ότου το σιρόπι πήξει.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Καρυδόπιτα με ξερά σύκα Κύμης
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού φαρίνα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 10 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 φλιτζάνια σύκα ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • ελαιόλαδο για το ταψί
Για το σιρόπι:
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • ½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • ½ ποτηράκι τσαγιού καρύδια κομμένα στη μέση
 
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι, την κανέλλα και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.
Σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα των αυγών, το μείγμα του αλευριού.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τη μισή ποσότητα σύκων.
Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 1600οC προθερμασμένου φούρνου για 45 λεπτά.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας για 7 λεπτά περίπου προσθέτοντας προ το τέλος το κονιάκ.
Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα την περιχύνουμε με το μισό σιρόπι όσο είναι ζεστό.
Στο υπόλοιπο σιρόπι προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα των σύκων.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το ταψί, την περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι των σύκων και διακοσμούμε με καρύδια.

Κοτόπουλο με σύκα Κύμης και μέλι  
  • 1 κοτόπουλο του 1,5 κιλού
  • 500 γρ/ρια φρέσκα σύκα
  • 100 γρ/ρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του καφέ κανέλλα
  • 1 πρέζα κρόκο ή κνήκο (βολβώδες φυτό)
  • αλάτι (πιπέρι)
Μέσα σε βαθύ τηγάνι βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και εκεί μοσοψήστε το κοτόπουλο.
Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ψιλοκομμένο σκόρδο και τα καρυκεύματα.
Καλύψτε με νερό κι αφήστε να ψήνεται σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά της ώρας. 10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος προσθέστε σύκα κομμένα στα δυο και μέλι.
Σερβίρεται συνοδευόμενο με σιμιγδάλι σιταριού.



Κρασί σύκων Κύμης 

  • 1 κιλό ξηρά σύκα
  • 10 λίτρα νερό
  • 10 καρποί κεδρόμηλο
Βάλτε σ’ ένα μικρό βυτίο τα σύκα και τους καρπούς του κεδρόμηλου
Προσθέστε τα 10 λίτρα του νερού κι αφήστε τα να διαβρέχονται επί 10 ημέρες.
Φιλτράρετε και βάλτε το σε μπουκάλια.
Σερβίρετε αφού προηγουμένως τα έχετε αφήσει απείραχτα για πέντε ημέρες.


Σοκολατάκια Σύκου Κύμης

Σύκα Κύμης 
Καρύδια
Καρυδόψιχα
Σοκολάτα Κουβερτούρα
Μαύρη Τρούφα

Παίρνουμε τα ανοιχτά σύκα Κύμης, βάζουμε στη μέση μισό καρύδι και τα ξανακλείνουμε. Πιέζουμε να κολλήσουν καλά τα δύο μέρη. Λιώνουμε σοκολάτα σε μπεν μαρί και βουτάμε εκεί μέσα τα σύκα. Με δύο πηρούνια τα γυρνάμε να πάει η σοκολάτα παντού. Βάζουμε τα σοκολατένια σύκα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Αν το προτιμάμε, πασπαλίζουμε με μαύρη ή άσπρη τρούφα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα. Φυλάσσονται σε δροσερό μέρος ένα μήνα περίπου. 
Καλύτερα να μην τα φυλάσσουμε στο ψυγείο, γιατί η σοκολάτα θα ασπρίσει.

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Πελτές ντομάτας παραδοσιακός


Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα - Ταβέρνα Η ΦΛΟΓΑ Αγιος Ιωάννης Αλιβερίου


ΥΛΙΚΑ
Ντομάτες
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περνούμε τις ντομάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις βάζουμε σε ένα τελάρο και τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.


Τις αφήνουμε όλο το βραδύ να βγάλουν τα νερά τους και τις περνάμε από την ειδική μηχανή που ξεχωρίζει τα φλούδια και τα σπόρια από τον ζωμό και την σάρκα της ντομάτας ή αλλιώς περνούμε ένα σακί ή μια καθαρή μαξιλαροθήκη και βάζουμε εκεί την ντομάτα την πατάμε και στίβουμε μέχρι να βγει όλος ο χυμός της, όπως έκαναν παλιά.


Βάζουμε τον χυμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε αρκετό αλάτι το βράζουμε μέχρι να φύγουν τα νερά της.
Ο πελτές πρέπει να είναι λίγο αλμυρός γιατί το αλάτι είναι το μόνο συντηρητικό που διατηρεί τον πελτέ για πολύ καιρό μαζί με λίγο λάδι. Μετά από ώρα χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε όταν αρχίσει και κάνει φουσκάλες είναι έτοιμος . τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τον βάζουμε σε βάζο πριν το κλείσουμε το σκεπάζουμε με λάδι. 


Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να τον βάλουμε σε ένα ταψί να τον σκεπάσουμε με ένα τούλι και να τον βάλουμε στον Ήλιο για λίγες μέρες να ψηθεί καλύτερα όπως έκαναν παλιά.
Ήταν το καλύτερο για τα παιδιά στα παλιά τα χρονιά, ψωμί με πελτέ και βρεγμένο ψωμί με ζάχαρη .
Ο πελτές αυτός διατηρείται όλο τον χρόνο και έχει πραγματική γεύση !


Αυτή είναι η δική μου ντομάτα και ο δικός μου πελτές που έφτιαξα σήμερα !!!!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!