Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Σπιτικό ψωμί απ' τα χέρια της μάνας


Η ανάρτηση αφιερώνεται στη σπουδαία μάνα και νοικοκυρά κ. Μαρία Αλούκου από τα Κάψαλα της Εύβοιας.
Ο γιός της κ. Κώστας Αλούκος μας έστειλε τις θαυμάσιες αυτές φωτογραφίες από την ετοιμασία του σπιτικού μοσχοβολιστού ψωμιού στον παραδοσιακό φούρνο της κ. Μαρίας. 



Οι στίχοι του ποιητή Γ. Σαραντάκου ταιριάζουν σ' αυτές τις φωτογραφίες !!!


"Τα χέρια της μάνας σου
ξέρουνε να ζυμώνουν ατέλειωτες σκάφες αλεύρι.
Αν στρώσεις κάτω τα χιλιάδες ψωμιά
θα γίνουν δρόμοι με άσπρες, στρογγυλές πλάκες
που θα διασχίζουν όλη τη γη.




Τα χέρια της μάνας σου γίναν κουτάλια
να σε χορτάσουν,
γίναν κουπιά που λάμνουν στη θάλασσα
να σε βρουν, όπου πας. "


Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Ραβανί παραδοσιακό


Από τη κ. Σταυρούλα Δροσάτου - Αλιβέρι Εύβοιας


Φτιαγμένο για μια όμορφη επέτειο
με προσθήκη σπιτικής κρέμας σαντιγύ !!! 


ΥΛΙΚΑ
6 Αυγά
1 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 Φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι ΑΠ
Ξύσμα λεμονιού
4 Κουταλάκια της σούπας γάλα (φρέσκο)
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 Βανίλια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, μετά ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, τη ζάχαρη, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα μπέικιν, το σιμιγδάλι και στο τέλος το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας σταθερά.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί 22Χ34.
Το ψήνουμε στους 180C για 45 λεπτά

Σιρόπι (5 λεπτά)
2 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού νερό
Λίγο χυμό λεμονιού
Μισό βιτάμ στο τέλος να λιώσει όχι να βράσει.

Βράζω το σιρόπι για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!


Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Παραδοσιακό λικέρ κούμαρο


Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων Εύβοιας

Τα κούμαρα αυτό το υπέροχο άγριο φρούτο των βουνών της Εύβοιας, γίνονται ένα πολύ ωραίο λικέρ. Τα μαζεύουμε αρχές του χειμώνα όταν είναι κατακόκκινα και ώριμα. Προσοχή να είναι γλυκά και όχι λιωμένα γιατί τότε έχουν δυσάρεστη γεύση και έχει αρχίσει η σήψη τους.
Το λικέρ αυτό ανήκει στα παλιά παραδοσιακά ροσόλια. Η ωρίμανσή του απαιτεί υπομονή από μέρους μας γιατί σαν άγριο φρούτο έχει τους δικούς του χρόνους ζύμωσης αλλά είναι εξαιρετικό !!!
Αυτό το λικέρ γίνεται μόνο με τσίπουρο ή ρακί χωρίς αρώματα.
Πέρα όμως από το γευστικότατο αυτό λικέρ τα κούμαρα μας δίνουν και ρακί. Εάν υπάρχει η δυνατότητα απόσταξης μπορούμε να κάνουμε ρακί από κούμαρο που συνηθίζεται σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας.




ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
1 κιλό κούμαρα ώριμα και γλυκά
1 λίτρο τσίπουρο χωρίς αρώματα 25 vol (όχι δυνατότερο γιατί το φρούτο καλύπτεται)
500 γραμμ. ζάχαρη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πλένουμε καλά τα κούμαρα, τα στεγνώνουμε απαλά να μην τα λιώσουμε. Εν συνεχεία τα βάζουμε σε καθαρή γυάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε με το τσίπουρο. Κλείνουμε καλά τη γυάλα βάζοντας στο καπάκι ένα χαρτί (προσοχή όχι αεροστεγώς γιατί πρέπει να παίρνει λίγο αέρα).
Εδώ μπορούμε να κάνουμε δύο τρόπους. Η το βάζουμε στον ήλιο για 15 μέρες οπότε η ζύμωση γίνεται γρηγορότερα και το ποτό μας θα πάρει πιο διαυγές πορτοκαλί χρώμα, ή θα το βάλουμε στο σκοτάδι οπότε θα πάρει πιο σκούρο χρώμα και πιο βαθειά γεύση. Και στις δυο περιπτώσεις ανακινούμε τακτικά τη γυάλα απαλά να λιώνει η ζάχαρη.
Και στις δύο περιπτώσεις θέλει 2 μήνες να μείνει στη γυάλα. Οσο περισσότερο μένει στη γυάλα τόσο καλύτερα ωριμάζει !!!
Ανοίγουμε, σουρώνουμε καλά με διηθητικό χαρτί φίλτρο καφέ τουλάχιστον 3 φορές και παίρνουμε ένα θαυμάσιο λικέρ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Προσωπικά όσα λικέρ γίνονται με σιρόπι δεν μου αρέσουν. Μπορεί να ετοιμάζονται πιο γρήγορα αλλά η ζύμωση γίνεται με τεχνητό τρόπο και δεν απελευθερώνονται όλα τα αρώματα του φρούτου.



ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ !!!!

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Παραδοσιακή μουσταλευριά


από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων


ΥΛΙΚΑ:

5 ποτήρια μούστο κομμένο
1 ποτήρι αλεύρι ή νισεστέ
Καρύδια ψιλοκομμένα
Σουσάμι
Κανέλα τριμμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο κρύο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μούστο. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι, να μην έχει σβόλους .
Ανάβουμε την εστία μας και βάζουμε επάνω την κατσαρόλα, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μη μας σβολιάσει μέχρι να πήξει ο μούστος και να γίνει σαν κρέμα.
Μόλις πήξει ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα καρύδια και το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Με μια κουτάλα γεμίζουμε ρηχά πιάτα ή μπολάκια και πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!


Υ.Γ. μπορείτε αν θέλετε να μην ρίξετε καρύδια και σουσάμι μέσα στη μουσταλευριά,
αλλά μόνο να τα πασπαλίσετε από πάνω.

Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Παραδοσιακό Μελιτζανάκι γλυκό


Από την κ. Σοφία - Εφη Λούκα - Ταβέρνα ΦΛΟΓΑ Αγ. Ιωάννης Αλιβερίου





Υλικά :
50 κομμάτια μελιτζανάκι μικρό
1 ½ κιλό ζάχαρη
ασπρισμένα αμύγδαλα
6 ποτήρια νερό
αν θέλετε να γίνει τραγανό το βάζετε για 2-3 ώρες σε ασβεστόνερο
1-2 ξυλάκια κανέλα ( εγώ έβαλα τριμμένη ½ κουταλάκι του γλυκού )
γαρύφαλλο (5 -6 κομμάτια )
τον χυμό 1-2 λεμονιού

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε το μελιτζανάκι , το τρυπάμε και το τοποθετούμε σε νερό που έχουμε προσθέσει λίγο λεμόνι για να μην μας μαυρίσει .
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΕΙ το μελιτζανάκι .
Αν θέλουμε (Αφού το καθαρίσουμε όλο το τοποθετούμε στο ασβεστόνερο για 2 με 3 ώρες . Το βγάζουμε και το πλένουμε καλά με πολύ νερό για να ξεπλυθεί από το ασβεστόνερο . )
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και τοποθετούμε το μελιτζανάκι μέσα έως ότου βράσει ελαφρός να πάρει μια βράσh, αλλάζουμε το νερό. 
Ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου μαλακώσει το μελιτζανάκι. ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙ ΠΟΛΥ.
Σουρώνουμε το μελιτζανάκι και το αφήνουμε να κρυώσει στην συνέχεια νε προσοχή το στύβουμε λίγο και καρφώνουμε από μισό αμύγδαλο το αφήνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα η σε χαρτί κουζίνας μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι .
Τοποθετούμε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει βράσει και να δέσει το σιρόπι πολύ καλά. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε το μελιτζανάκι. Αφήνουμε το γλυκό να πάρει βράσει και το κλείνουμε. Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε το δέσιμο.
Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε για άλλα 10 λεπτά να δέσει το γλυκό και ρίχνετε τον χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώνει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Λικέρ βανίλια, αρωματικό και γευστικό


Από την κ. Γιώτα Αλούκου - Στύρα 




Θα χρειαστείτε 

 • 1 κιλό βανίλιες
 • 1 κιλό ζάχαρη 
• 1 μπουκάλι βότκα 

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο βάζο που κλείνει καλά ρίχνετε μέσα τα φρούτα, πολύ καλά πλυμμένα, κομμένα στην μέση, με τις φλούδες και τα κουκούτσια. 
Προσθέτετε την ζάχαρη και την βότκα. 
Το αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για 40 ημέρες, ανακατεύοντας συχνά. 
Αφού περάσουν οι μέρες το σουρώνετε πολύ πολύ καλά και απολαμβάνετε το λικέρ σας με παγάκι. 
Η γεύση του θα σας ξετρελάνει… 

Στην υγειά σας !!!