Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Σύκο, γλυκάκι κουταλιού

Από την κ. Δέσποινα Φακιώλη - Αλμυροπόταμος


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σύκα σφιχτά (να μην έχουν ανοίξει)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας μας




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στα 4. 
Τα βάζουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για να μη λιώσουν ανακατεύοντας ελαφρά.
Οποιος θέλει μπορεί να προσθέσει κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού. 
Αφήνουμε το γλυκό να δέσει
Υπάρχει ένα μυστικό για τα φρούτα που έχουν σποράκια όπως τα σύκα. Προς το τελείωμα του βρασμού απλώνουμε τα σύκα σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο, σε μεσαία θερμοκρασία να στεγνώσουν, χωρίς να κολλήσουν. 
Στο τέλος του βρασμού ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού !!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Παραδοσιακή τραχανόπιτα



Από την κ. Ελένη Τσουμάρη


Υλικά

2 κούπες γλυκό τραχανά
1 κούπα νερό
2 κούπες γάλα
4 αυγά
1/2 κιλό φέτα
ελαιόλαδο

και 10 φύλλα χειροποίητα



Εκτέλεση
Βράζουμε τον τραχανά λίγο με το νερό, ρίχνουμε το γάλα. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει και να κρυώσει.
Μετά ρίχνουμε τα αυγά, τη φέτα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε τα φύλλα ένα - ένα, βάζουμε λίγη γέμιση και τα κάνουμε στριφτά σε ορθογώνιο ταψάκι.

Καλή επιτυχία !!!

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Παραδοσιακή ομελέτα με φρέσκα λουλούδια κρεμμυδιών


Από την κ. Φιλιώ Γιαννακάρη
Μια συνταγή για να θυμηθούμε τα παλιά!!


ΥΛΙΚΑ
λουλούδια κρεμμυδιών
ελαιόλαδο
πασπαλά
αυγά
αλάτι
πιπέρι


Η φωτο από monastiriaka.gr 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα λουλούδια κρεμμυδιών και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών περίπου (το πράσινο μέρος το κόβουμε μέχρι εκεί που είναι μαλακό). Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τα λουλούδια κρεμμυδιών και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. (Στο τηγάνισμα χωνεύουν και γι αυτό θα πρέπει να βάλουμε αρκετή ποσότητα για μια ομελέτα).
Προσθέτουμε τον πασπαλά και αφήνουμε να ψηθεί για λίγο. Κατόπιν χτυπάμε τα αυγά με δυο κουταλιές της σούπας νερό ή γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε από τη μια πλευρά και με ένα πιάτο γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί το αυγό.

Σημειώσεις: - Αν δεν έχουμε λουλούδια κρεμμυδιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.- Αντί για πασπαλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύγκλινο ή απάκι αλλά ακόμα και χωριάτικο λουκάνικο αν και χωρίς κάτι από κρέας, αυτή είναι μια πολύ νόστιμη ομελέτα.

Πρόκειται για μια παλιά καλή συνταγή των γιαγιάδων και των μαμάδων μας όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αν δεν κάνω λάθος στην Νότια Εύβοια τα λουλούδια κρεμμυδιών τα λένε "ντούντες". Στην Κρήτη τα λένε καρώνους και τα κάνουν επίσης ομελέτα.
Για όσους φυτεύετε κρεμμύδια, θα πρέπει τα λουλούδια αυτά να τα κόβετε όταν παρουσιαστούν γιατί δεν αφήνουν τα κρεμμύδια να αναπτυχθούν.



Πασπαλάς λέγεται στα χωριά της Εύβοιας το παστό χοιρινό κρέας. Ετοιμάζεται την περίοδο των χριστουγέννων και διατηρείται...