Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Πηχτή χοιρινή από τη νότια Εύβοια

Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων
Μια παραδοσιακή συνταγή 


Χρειαζόμαστε
1 κεφάλι χοιρινό 
Λίγο κρέας χοιρινό από μπούτι
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ξύδι
χυμό από 3-4 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή
Παίρνουμε το κεφάλι και το πλένουμε πολύ καλά.Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το άλλο κρέας σε αρκετό νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε καθαρό, βράζουμε πάλι το κεφάλι και ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται, περίπου μία με μιάμιση ώρα. 
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει, το ζουμί το σουρώνουμε καλά και το φυλάμε στην άκρη. Καθαρίζουμε από το κεφάλι όλα τα καθαρά κρέατα που δεν έχουν λίπος σε χοντροκομμένους μεζέδες.
Σε μια βαθιά λεκάνη βάζουμε το κρέας, το σκόρδο, το ξύδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε, αναλόγως πως το προτιμάει ο καθένας μπορεί να προσθέσει σκόρδο, ξύδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι…. ρίχνουμε το ζουμί που έχουμε φυλάξει και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε σε μπολάκια και βάζουμε στο ψυγείο να πήξει. 
Ένας υπέροχος μεζές για κρασάκι…. ψητό ψωμί και καλή παρέα….

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…!!!!


ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…!!!!

2 σχόλια: