Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα - Ταβέρνα η ΦΛΟΓΑ Αγιος Ιωάννης Αλιβερίου
Για να χωρίσουμε τον μούστο :
Χρειαζόμαστε :
Μούστο
Ασπρο χώμα
Βάζουμε τον μούστο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε άσπρο χώμα το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να ‘σταθεί’. Βράζουμε τον μούστο μαζί με το άσπρο χώμα. Κατά την διάρκεια του βρασμού στην επιφάνεια δημιουργείται αφρός που τον αφαιρούμε με μια κουτάλα. Όταν σταματήσει ο μούστος να βγάζει αφρό να φαίνεται καθαρός με ωραίο χρώμα τότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει .
Προσεκτικά με μια κουτάλα αφαιρούμε τον καθαρό μούστο προσέχοντας να μην τον ανακατέψουμε και να παραμείνει το χώμα που έχει κατακαθίσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Γεμίζουμε τα μπουκάλια που θέλουμε και ο μούστος αυτός πρέπει να φυλαχτεί στο ψυγείο. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε μικρά μπουκαλάκια νερού (όπου είναι η δοσολογία μιας δόσης συνταγής για μουστοκούλουρα) και να βάλουμε τα μπουκαλάκια με τον μούστο στην κατάψυξη .
Όποτε θέλουμε να φτιάξουμε μουστοκούλουρα βγάζουμε ένα μπουκαλάκι μούστο από την κατάψυξη και καλή μας επιτυχία στα μουστοκούλουρα μας η στην μουσταλευριά μας !!!
Επίσης με τον καθαρό μούστο μπορούμε να φτιάξουμε πετιμέζι .
Τα δικά μου σταφύλια, ο δικός μου μούστος, τα δικά μου μουστοκούλουρα και …..
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Σ΄ΟΛΟΥΣ,
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!
Καλώς σε βρήκα. Η μαμά μου κάνει τα κόλπα που αναφέρεις με το μούστο και το άσπρο χώμα. Και τι δεν φτιάχνει. Τι μουσταλευριές, τι μουστουκούλουρα, τι πετιμεζκούλουρα και ένα γλυκό σαν κέικ με πετιμέζι ραβανί το λέει.
ΑπάντησηΔιαγραφήπέρνα και απο μένα μια βόλτα.
φιλιά
Νάσαι καλά φίλη μου !!!
ΔιαγραφήΤο μπλόγκ σου πολύ ενδιαφέρον!!!