Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ρεβύθια με το ρύζι - κεντρική και νότια Εύβοια

Από τον κ. Πέρρη Ντεγιάννη


ΥΛΙΚΑ
250 γρ ρεβύθια
1 κουταλάκι σόδα
λίγο ελαιόλαδο
½ κούπα ρύζι για σούπα
Αλάτι Πιπέρι
Εκτέλεση
Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό.Την άλλη μέρα τα πλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σόδα να βράσουν.Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα με λίγο λάδι (να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας) και τα ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν το λαδί. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και 2 ποτήρια νερό με το ρύζι και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου ακόμα (να έχει μέσα λίγο νερό όταν τα σβήσουμε).



        • Πληροφορίες επίσης μας έδωσαν :

            • 2
            • Γεωργιος Μπαμπαλης απο τα αγαπημενα μου φαγητα! του αγιου Νικολαου στην Πανω Βαθεια που γιορταζει προσφερεται ρεβυθοριζο και τηγανητος μπακαλιαρος σε ολους αναιξερετως. το ιδιο του Προφητη Ηλια στη Ν.Λαμψακο, και δεν ξερω που αλλου. νομιζω οτι πρεπει να το καθιερωσουμε ως εορταστικο φαγητο. συγχαρητηρια κ. Ντεγιαννη!

            • Σταμάτης Μούντριχας Στις 29 Αυγούστου στον Άγιο Γεώργιο, στο εξωκλήσσι του Άγίου Ιωάννη με τον Βυζαντινό ναό, προσφέρονται ρεβύθια με ρύζι. Παλαιότερα πρόσφεραν και κεσκέσι. Το κεσκέσι η κεσκέκι είναι έθιμο που προέρχεται απο τον Άγιο Γεώργιο του Γκιούλ-Μπαξε που βέβαια δεν είχε να κάνει με νηστήσιμο φαγητό, αλλά με μοσχαρίσιο κρέας απο ένα μοσχάρι που μεγάλωνε ελεύθερο στην περιοχή, ταμένο στον Άγιο, το οποίο βοσκούσε όπου γούσταρε, ακόμη και στα περιβόλια, χωρίς κανείς να το εμποδίζει.


  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου