Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα - Αγιος Ιωάννης Αλιβερίου
ο χαλβάς αυτός είναι γνωστός και ως "σαπουνέ"
ΥΛΙΚΑ
8 ποτήρια νερό
8 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια κόρν –φλάουερ
1 ποτήρι βούτυρο (μαργαρίνη)
Αμύγδαλα ασπρισμένα
1 ποτήρι βούτυρο (μαργαρίνη)
Αμύγδαλα ασπρισμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το σιρόπι όπως συνήθως βράζοντας νερό και ζάχαρη. Βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κόρν –φλάουερ, το ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα αμύγδαλα να πάρουν λίγο χρώμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να μας πήξει ο χαλβάς.
Φτιάχνουμε το σιρόπι όπως συνήθως βράζοντας νερό και ζάχαρη. Βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κόρν –φλάουερ, το ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα αμύγδαλα να πάρουν λίγο χρώμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να μας πήξει ο χαλβάς.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα !!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Σημ. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως στα Φάρσαλα ο ίδιος αυτός χαλβάς γίνεται με καραμελωμένη επιφάνεια.
Πολύ ωραία η συνταγή σου και θα επιχειρήσω να την φτιάξω. Μου φαίνεται και ο δικός σου στη φωτογραφία καραμελωμένος από πάνω. Πως γίνεται όμως αυτό. Αν θέλεις σε παρακαλώ διευκρίνισέ το.
ΑπάντησηΔιαγραφήFlora Gia :
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Εύβοια δεν καραμελώνουμε αυτόν το χαλβά. Ψάχνοντας όμως στο διαδίκτυο βρήκα μια συνταγή από το Ελληνικό Πανόραμα που νομίζω μπορεί να σε εξυπηρετήσει :
Υλικά
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα, κανέλλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα 700 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και τη λυώνουμε μέχρι να καεί και να αρχίσει να καραμελώνει. Στο μεταξύ ανακατεύουμε το νισεστέ με την υπόλοιπη ζάχαρη και μισή κουταλιά κανέλλας καλά. Ρίχνουμε στο μίγμα τα ποτήρια νερού τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ο νισεστές και το ρίχνουμε στην καραμελωμένη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε ένα διπλανό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, το καίμε ελαφρά, βάζοντας και τα αμύγδαλα να ροδίσουν. Όταν έχει πήξει ο χαλβάς που δεν πάψαμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολάει απο τα τοιχώματα. Απλώνουμε το χαλβά όσο είναι ζεστός σε ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τον βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Όταν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία !!
Εγώ πάλι δεν καραμελώνω τη ζάχαρη, γιατί έτσι γίνεται βαρύς και μοιάζει με τον χαλβά Φαρσάλων. Η συνταγή που έχω είναι πολίτικη, δεν θυμάμαι όμως απ’ έξω τις αναλογίες. αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι 3 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι νισεστέ, 1 ποτήρι γίδινο βούτυρο, 1 αμπούλα κανέλα και 1 φλυτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα. Λιώνω το βούτυρο και καβουρντίζω τα αμύγδαλα. Παράλληλα έχω βάλει σε αυτόματο μίξερ να ανακατεύονται το νερό, η ζάχαρη, ο νισεστές και η βανίλια (ο σαπούν χαλβάς θέλει βανίλια, όχι κανέλλα). Μόλις πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα, ρίχνω με προσοχή το μίγμα νερού-ζάχαρης-νισεστέ-βανίλιας και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα κατά προτίμηση πρός την ίδια φορά (κατά τους δείκτες του ρολογιού). Το μείγμα πήζει σχεδόν αμέσως, αλλά στην ουσία είναι άψητο. Κατά διαστήματα «ξερνάει» βούτυρο, αλλά συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να πάρει το χρώμα μελαχρινού δέρματος, ή κατ΄ άλλους, να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας σε κάθε ανακάτεμα. Συνολικά, 15-20 λεπτά με το μάτι της κουζίνας στο 2 είναι αρκετά. Επειδή τινάζει βούτυρο, καλό είναι η κατσαρόλα να είναι βαθιά και η κουτάλα με μακρύ χερούλι, αλλιώς πρέπει να φοράμε γάντια. Μόλις τελειώσει, αφαιρούμε με κουτάλι της σούπας προσεκτικά το πλεονάζον βούτυρο που μένει στην επιφάνεια -το οποίο μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο γιά επόμενη χρήση σε σα΄πούν χαλβά- και φορμάρουμε σε μεταλλική φόρμα με τρύπα, κατά προτίμηση με επίχρισμα «τεφάλ» γιά να ξεφορμάρει εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά γιά τους χαλβάδες (σαπούν & σιμιγδαλένιο) σπορέλαιο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο δεν ενδείκνυνται. Η προέλευση των χαλβάδων αυτών είναι η Κωνσταντινούπολη και παραδοσιακά γίνονται με αγνό βούτυρο. Γιά λόγους υγείας είναι προτιμότερο να αναμείξουμε 2 μέρη φυτίνης με ένα μέρος γίδινου βούτρου, παρά να βάλουμε σπορέλαιο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο, γιατί δίνει σημαντικά κατώτερη γεύση. Άλλωστε δεν είναι γιά χόρταση, ούτε γιά συχνή κατανάλωση. Εμείς τον φτιάχνουμε κάθε αποκριά.