Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Φράουλα γλυκό κουταλιού


Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων
Η φράουλα είναι ένα υπέροχο αλλά ευαίσθητο φρούτο. Δίνει τέλειες μαρμελάδες και γίνεται καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού. 
Δίνω εδώ δυο τρόπους παρασκευής του γλυκού κουταλιού, τον παραδοσιακό όπου το φρούτο βράζει μέσα στο σιρόπι του αλλά και άλλον έναν, πιο "ψαγμένο" όπου οι φράουλες καραμελώνουν μοναδικά και συνδυάζονται με πολλά επιδόρπια .......
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν με τις υπέροχες φράουλες !!!




Παραδοσιακός τρόπος παρασκευής

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φράουλες γλυκιές αλλά σφιχτές
700 - 800 γραμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσανάκια τους και δεν πιέζουμε τα φρούτα για να μη μας λιώσουν, αφήνοντάς τα ολόκληρα.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και αμέσως μόλις αρχίσει αρχίσει να δένει ελαφρά το σιρόπι ρίχνουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Ξαφρίζουμε συνεχώς για να μη σκουρύνει το σιρόπι τους και να είναι διαυγές.
Αφού μαλακώσουν οι φράουλες παρατηρούμε αν έχει δέσει το σιρόπι ελέγχοντας με το γνωστό τρόπο της σταγόνας σε ένα καθαρό πιατάκι. Αν η σταγόνα σταθεί στο πιατάκι το σιρόπι μας είναι έτοιμο. Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τις αφήνουμε να πάρουν ακόμα μια βράση και τις κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο. 
Αν χρειάζεται κι άλλο δέσιμο βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις φράουλες σε ένα μπωλ για να μη λιώσουν και συνεχίζουμε το βράσιμο του σιροπιού και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τις φράουλες, το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε όπως προηγουμένως είπαμε.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο. 
Διατηρείται πολύ !!!

Και ο πιο ... "ψαγμένος" τρόπος 

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τις φράουλες ως συνήθως προσέχοντας πάντα να μη χαλάσει το σχήμα τους τις απλώνουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα. Ετσι οι φράουλες βγάζουν το χυμό τους που θα γίνει και το φυσικό τους σιρόπι.
Οπως είναι, μόνο με το χυμό τους και χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό, τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και τις βάζουμε στη φωτιά με προσοχή για να μη μας λιώσουν. 
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει και πριν βράσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για αρκετές ώρες σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα.
Οσο περισσότερο αφήσουμε τις φράουλες να κρυώσουν τόσο καλύτερα γίνεται η χημική διεργασία της ζάχαρης με το φρούτο. Μπορούμε να περιμένουμε από 10-12 ώρες. 
Οταν συμπληρωθεί ο χρόνος αναμονής βγάζουμε προσεκτικά τις φράουλες και βάζουμε το ζουμί τους να βράσει μέχρι δέσει σε σιρόπι προσθέτοντας το χυμό λεμονιού. Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν και μια φλούδα από λεμόνι (σε κορδέλα η φλούδα και μόνο το κίτρινο). 
Οταν το σιρόπι δέσει προσθέτουμε τις φράουλες στο καυτό σιρόπι προσεκτικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα.    
Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βαζάκια όσο είναι ακόμα καυτό και τα αναποδογυρίζουμε για να κάνουν κενό αέρος.
Αυτά τα βαζάκια μόλις ανοιχτούν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία !!!



1 σχόλιο: