Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Χριστόψωμο μοσχομυριστό

Από την κ. Φιλιώ Γιαννακάρη - Αντιά



ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ
**********************************************************
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
1,5 φακελάκι μαγιά ξερή
600 ml χλιαρό νερό
3 φύλλα δάφνης
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο σπόρους
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι


Στο χλιαρό νερό βάζουμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να μείνουν για λίγη ώρα. Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά. Σουρώνουμε το νερό, το προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι απορροφηθεί. Φτιάχνουμε ένα καρβέλι και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Το ξεφουσκώνουμε, κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος πορτοκαλιού και πλάθουμε ξανά σε καρβέλι. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σταυρό και αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο, κάνουμε 2 κορδόνια με τη ζύμη που κρατήσαμε και τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στο καρβέλι εκεί που είχαμε χαράξει το σταυρό. Γαρνίρουμε με 5 ολόκληρα καρύδια ή αστεροειδείς γλυκάνισους και καρύδια και ψήνουμε σε 190 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά.

Σημειώσεις:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι.
Μπορούμε να κάνουμε ότι σχέδια θέλουμε πάνω στο Χριστόψωμο μας και να χρησιμοποιήσουμε και γαρύφαλλα, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, (η οποία δεν είναι δική μου γιατί έχω ένα μικρό προβληματάκι με τον υπολογιστή μου και δεν μπορώ να ανεβάσω τη δική μου φωτογραφία).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


1 σχόλιο:

  1. Τι υπέροχο που είναι!Φίλη μου Χρόνια Πολλά !Όταν γεννιέται ο Χριστός γεννιέται μαζί Του και η ελπίδα για ένα κόσμο χωρίς βία, γεμάτο αγάπη και ειρήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή