Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014

Το στιφάδο της Παναγιάς στον Οξύλιθο


Από την κ. Πίτσα Χωριανοπούλου - Οξύλιθος


Παραμονή της Παναγιάς στον Οξύλιθο !!
Το στιφάδο προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη τύφος που σημαίνει ατμός. Δεν υπάρχουν παραπάνω αναφορές για το πώς ή το που ξεκίνησε η συνταγή. Υπάρχουν ωστόσο αναφορές σε
έθιμα που αφορούν το στιφάδο:
Σε ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Εύβοιας, Στον Οξύλιθο, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου μαγειρεύουν 7 τόνους στιφάδο! Εκεί κάθε χρόνο γιορτάζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οξυλίθου, μια βυζαντινή εκκλησία στην οποία φυλάσσεται και η ομώνυμη εικόνα.
Σύμφωνα με ην παράδοση η εικόνα βγήκε στην παραλία των Πετριών από την θάλασσα. Οι κάτοικοι την τοποθέτησαν σε κάποιον ναό που όμως δεν ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Μετά από λίγες ημέρες η εικόνα βρέθηκε δίπλα στο εκκλησάκι του Οξυλίθου, κάτω από ένα δένδρο, το οποίο υπάρχει ακόμα. Το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο σε ανήμερα 15 Αυγούστου, είναι πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Μετά την Λειτουργία μαζεύονται στο περίβολο της εκκλησίας όπου μπαίνουν στη φωτιά 230 καζάνια στα οποία μαγειρεύεται το πατροπαράδοτο στιφάδο με μοσχαρίσιο κρέας και φυσικά τα κρεμμύδια. Στην διαδικασία παίρνει μέρος όλο το χωριό και εργάζονται με βάρδιες για αρκετές ημέρες καθώς το πανηγύρι αποτελεί το μεγάλο γεγονός της χρονιάς. Μαζεύονται χιλιάδες επισκέπτες από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας για να δούνε και να δοκιμάσουν το στιφάδο. 


Μερικές ακόμα πληροφορίες από την κ. Νατάσα Δεμερτζή :

Μερικές σημαντικές λεπτομέρειες:
1. Τόσα χρόνια καθαρίζονται χιλιάδες κιλά κρεμμύδια για το στιφάδο της Παναγίας. Δεν έχει τρέξει ποτέ ούτε ένα δάκρυ!!!
2. Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό και το ευλογήσει ο Δεσπότης ή ο αντιπρόσωπός του και πριν αρχίσει η διανομή στους πανηγυριώτες, στέλνουν πρώτα σε όσους βρίσκονται στα σπίτια και δεν έχουν κατεβεί στο πανηγύρι λόγω ασθένειας ή πένθους.
3. Η διανομή γίνεται από παρέα σε παρέα. Όλοι κάθονται στην τραπεζαρία τους (τσιμεντένια ή σιδερένια ) και περιμένουν υπομονετικά να περάσει το καζάνι. Δε δημιουργούνται ούτε ουρές, ούτε συνωστισμός. (Μεταξύ μας παλιότερα μου άρεσε περισσότερο που στρώναμε και καθόμασταν κάθε οικογένεια-σόι κατάχαμα, κάτω από την ελιά του σογιού.)
4. Μετά το φαγητό μοιράζουν και κρασάκι!
5. Στιφάδο με τέτοια γεύση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!!2 σχόλια: