Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Παραδοσιακός μπακλαβάς Κύμης



Αναρτήθηκε με την άδεια του https://www.facebook.com/AVLONARIsuch-a-lovely-place-84467901565/?fref=ts 


Μπακλαβάς Κουμιώτικος από το Οριό ! 
Της κυρίας Ευαγγελίας Μοναχού".



Μια συνταγή από την γιαγιά στην κόρη, όπως όλες οι παραδόσεις και τα έθιμα μας που συνεχίζονται και αντέχουν στον χρόνο.
Είναι η αγάπη όμως που τα κρατάει και τα διατηρεί μέχρι σήμερα.Η αγάπη για την οικογένεια, τα παιδιά, τους φίλους, και ο τρόπος και η καλή διάθεση να τους γλυκάνουν για να πάει καλά η χρονιά με υγεία και καλοτυχία για όλους !
Έτσι όλες οι ετοιμασίες γίνονται με κέφι και χαρά, με τα καλύτερα και πιο αγνά υλικά της περιοχής μας. Μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε, από την αντίστροφη φορά, αρχίζοντας από τον μπακλαβά σερβιρισμένο στο γιορτινό τραπέζι μέχρι την αρχική διαδικασία της παρασκευής του. Μπορείτε να δείτε τον χάρακα και το καλά τροχισμένο μαχαίρι (όχι πριονωτό ), τα αμύγδαλα και τα φύλλα με τις πολλές στρώσεις...!
Γλυκό του γάμου αν και οι Κουμιώτες το πρόσφεραν και σαν γλυκό της Πρωτοχρονιάς.
Στη Κύμη για το άνοιγμα της ζύμης σε πολλά και χειροποίητα φύλλα που χρειάζονταν για το γλυκό έπαιρναν μέρος δυο -τρεις γυναίκες μαζί.
Τα άνοιγαν με "σαίτα" πάνω σε πλασταριές.
Φουσκωτός και λευκός με μπόλικο ασπρισμένο αμύγδαλο μοσχοβολά βούτυρο γάλακτος !!
Ευχαριστούμε την Μαρία Μοναχού για την επιμέλεια των φωτογραφιών.










ΥΛΙΚΑ :

1,5 κιλό φύλλο
1.5 κιλό αμυγδαλοκούλια (αμυγδαλόψυχα) (την κόβουμε σε μύλο ή στο μούλτι αλλά να μη γίνει σκόνη)
1 χούφτα ζάχαρη την οποία ρίχνεις στην τριμμένη αμυγδαλοκούλια και ανακατεύεις να ενσωματωθεί.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :

1,5 κιλό ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα (όσα βγουν).
Νερό όσα ποτήρια όση και η ζάχαρη +1,5 ποτήρι επιπλέον
2 βανίλιες
1/2 λεμόνι κομμένο.
Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά. Κρύο γλυκό -ζεστό σιρόπι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ''ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ'':

400 γραμ. φυτίνη
400 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μετράμε 7 φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη. 
Προσοχή : Δεν τα ξεχωρίζουμε μεταξύ τους !!!!

Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 7 φύλλα στον πάτο να εξέχουν γύρω γύρω στο ταψί. (1η φωτο).
Μόλις τα στρώσουμε, τα πατάμε πολύ καλά με την παλάμη μας και πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα αμυγδαλόψυχα, έτσι ώστε να πάει παντού. Τις γωνίες από το τελευταίο φύλλο τις διπλώνουμε προς τα μέσα (φωτο 2).
Κατόπιν βάζουμε 1 φύλλο και πασπαλίζουμε προς τα μέσα 1 γεμάτη χούφτα αμυγδαλόψυχα, διπλώνοντας πάντα τις γωνίες προς τα μέσα και πιέζοντας δυνατά με την παλάμη μας να "κάτσει" η γέμιση περιμετρικά στο ταψί και σε όλο τον πάτο (φωτο 3)!
Θέλουμε σφιχτό αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία φύλλο -αμυγδαλόψυχα -γύρισμα γωνιών φύλλου -καλό πάτημα, γίνεται έως ότου μας τελειώσουν όλα τα υλικά. 
Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 7 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά να "κάτσει"

Τροχίζουμε το μαχαίρι μας πολύ καλά και κόβουμε μέχρι να πιάσει πάτο σε ίσα κομμάτια. Εδώ θέλει χάρακα και τέχνη (φωτο 4) 
Προσέχουμε πολύ να μη μας πετάξει τα φύλλα κατά την κοπή, γιαυτό το μαχαίρι μπαίνει κάθετα και κόβει, ενώ παράλληλα πιέζουμε με το χάρακα το μπακλαβά. Χρειάζονται 2 άτομα γι'αυτή τη δουλειά. 
Αφού τελειώσουμε το κόψιμο κάνουμε μια μικρή χαρακιά σε κάθε κομμάτι και μπήγουμε 1/2 αμύγδαλο μέσα, για ντεκόρ.
Ζεματάμε το μπακλαβά με τη φυτίνη και το λάδι που έχουμε βάλει να κάψουν προσέχοντας να πάρει ένα ροδαλό χρώμα .
Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 -200 βάθμούς για περίπου 2 ώρες. Αν δεν ροδίσει σημαίνει ότι έχει λασπώσει. 
Αφού κρυώσει τον σιροπιάζουμε :Κρύο γλυκό -ζεστό σιρόπι.


Προσοχή :Η αμυγδαλόψυχα πρέπει, πριν κοπεί, να ζεματιστεί, να καθαριστεί και να στεγνώσει πολύ καλά, τουλάχιστον 2 μέρες (2 εικοσιτετράωρα).





Καλή επιτυχία και καλοφάγωτος !!!!

ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ




1 σχόλιο:

  1. Ο μπακλαβάς είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά ταψιού και ειδικά όταν ο άνδρας μου ο χρυσοχέρης τον φτιάχνει με χειροποίητα δικά του λεπτά φύλλα!Απλά εγώ τον προτιμώ λίγο..στεγνό με σιρόπι που να το "πάρει" μέσα του.Μαρία μου χρόνια σου πολλά με υγεία και αγάπη πάντα στο σπιτικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή