Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Καρυστινός μπακλαβάς

Από την κ. Μόσχα Χατζηνικολή -Κάρυστος

Γράφει η Μόσχα : "Η συνταγή αυτή είναι της γιαγιάς Μόσχας,την συνέχισε η νύφη της δηλ. η μάνα μου και τώρα τη συνεχίζω εγώ,υπό το άγρυπνο βλέμμα της κυρα-Τίκας εννοείται η οποία με πρήζει κάθε φορά με τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις!!
Και μια ωραία παιδική ανάμνηση: Όταν πεθερά και νύφη παραμονές Πρωτοχρονιάς έστρωναν τον μπακλαβά κι εγώ κουλούτσι από δίπλα βοηθούσα,ο παππούς Ζάχος έλεγε να ρίχνουμε καρυδόψιχα στις άκρες του ταψιού γιατί από εκεί θα έτρωγε η οικογένεια γιατί τα καλά κομμάτια τα φυλάγαμε για τα κεράσματα( !!) και φώναζε - καθαρευουσιάνος γαρ! - :'Ρίχτε μπόλικο στις άκρες διότι υπέρ ημών γέγραπται"!!!! 
Κι έχει μείνει μέχρι και σήμερα,όταν στρώνουμε τον μπακλαβά να μουρμουρίζουμε "υπέρ ημών γέγραπται!"....."



Η συνταγή μας λοιπόν:
Για στρογγυλό ταψί Νο 50

Υλικά :
2 κιλα φύλλο
2 κιλά καρυδόψιχα χοντροκομμένη στο χέρι ή στο μούλτι αλλά προσοχή μην αλεστεί πολύ.
Λίγη τριμμένη φρυγανιά,περίπου 1/2 ποτήρι
Από μυρωδικά κανέλα,μοσχοκάρυδο,γαρύφαλλο,λίγη μαστίχα σε σκόνη όλα αυτά σε αναλογίες όπως αρέσει στον καθένα αλλά προσοχή όχι πολύ γαρύφαλλο γιατί πικρίζει. (Εγώ π.χ. βάζω παραπάνω μοσχοκάρυδο και μαστίχα γιατί μου αρέσει η μυρωδιά τους.)
Βούτυρο εκλεκτό (εδώ είναι όλη η γεύση)

Για το σιρόπι:
3 κιλά ζάχαρη με 8 ποτήρια νερό περίπου και αναφέρω περίπου γιατί άλλος θέλει το σιρόπι πολύ δεμένο κι άλλος πιο νερουλό οπότε όπως ξέρει και θέλει να κάνει το σιρόπι του ο καθένας αλλά όπως και να το κάνει,θα προσθέσει λεμόνι για να μη ζαχαρώσει κι όταν το κατεβάσει θα προσθέσει και 2-3 κουταλιές μέλι καλό.

Εκτέλεση :
Στρώνουμε 4-5 φύλλα κάτω ραντίζοντας ένα-ένα με λιωμένο βούτυρο και μετά ρίχνουμε λίγη καρυδόψιχα να πάει παντού και άλλο φύλλο από πάνω το βουτυρώνουμε και πάλι λίγη καρυδόψιχα κλπ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να ανέβει μέχρι πάνω στο ταψί.Απλώνουμε 5-6 φύλλα στο τέλος βουτυρωμένα ένα-ένα.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια σε ρόμβους μέχρι κάτω και σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο για να τα στερεώσουμε.
Ρίχνουμε από πάνω ζεματιστό βούτυρο,ραντίζουμε με λίγο νερό και το βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς περίπου για 2,5 με 3 ώρες προσέχοντας να μην αρπάξει από πάνω.Αν δουμε να ροδοκοκκινίζει νωρίς, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί καλά κι από μέσα.....Εγώ να σας πω την αλήθεια όμως,επειδή φοβάμαι το ψήσιμο το στέλνω στο φούρνο.!
Όταν ψηθεί το σιροπιάζουμε (ζεστό γλυκό-κρύο σιρόπι ή το αντίθετο) και το αφήνουμε πολλές ώρες να τραβήξει το σιρόπι του.

Είναι κατά το έθιμο το κατ'εξοχήν πρωτοχρονιάτικο γλυκό που κάνουμε στη Κάρυστο!
Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου