Μια συνταγή από το τετράδιο μου
ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού πορτοκάλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1κ .γλυκού κανέλα
½ κ.γλυκού γαρίφαλο
3κ .γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κ.γλυκού σόδα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Λίγο ξύσμα λεμόνι
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
Αλεύρι μαλακό όσο πάρουν
Καρύδια ολόκληρα(προαιρετικά)
Καρύδια ψιλοκομμένα για πασπάλισμα
ΣΙΡΟΠΙ
2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι κ βράζουμε για 5 λεπτά, βγάζουμε τον αφρό που γίνεται στην επιφάνεια κ αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τη ζάχαρη και το λάδι λίγο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ. Στο πορτοκάλι λιώνουμε τη σόδα (με προσοχή πάνω από τη λεκάνη με το λάδι και τη ζάχαρη, γιατί η σόδα φουσκώνει), τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το σιμιγδάλι και τέλος το μπέικιν με το αλεύρι, φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Εγώ τους κάνω ένα βαθούλωμα απ’την κάτω μεριά κ βάζω μέσα μισό καρύδι,έτσι με αυτόν τον τρόπο το σιρόπι θα μελώσει το μελομακάρονο μέχρι μέσα. Τους κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια πάνω στον τρίφτη ή αν θέλουμε κόβουμε τη ζύμη με κουπ πατ διάφορα σχέδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι, γυρίζουμε και από τις δύο μεριές να πάρουν σιρόπι και βάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου