Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Τα μελομακάρονα της Φιλιώς


Από την κ. Φιλιώ Γιαννακάρη 
Τα μελομακάρονα της γιαγιάς



ΥΛΙΚΑ
3 φλυτζάνια ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
1/2 φλυτζάνι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
9 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι μαλακό
Καρύδια τριμένα για το πασπάλισμα

Σιρόπι
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια μέλ
3 φλυτζάνια νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και δουλεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια λεκάνη έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε απαλά (όχι πολύ, γιατί σφίγγει η ζύμη και βγάζει το λάδι) μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και σφιχτή.Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μελομακάρονα τα οποία πατάμε πάνω σε έναν τρίφτη για να δημιουργηθούν τρυπούλες για καλύτερη απορρόφηση του σιροπιού. Αν δεν έχουμε τρίφτη, μπορούμε να κάνουμε τρυπούλες με ένα πιρούνι.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο, 180 βαθμοί Κελσίου, για μισή ώρα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι επί 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, αφαιρώντας τον αφρό. Πριν κρυώσουν τελείως τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για ένα λεπτό περίπου.
Όταν κρυώσουν τελείως τα βάζουμε σε πιατέλα αφού τα πασπαλίσουμε με τριμμένα καρύδια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου