Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Γαύρος μαρινάτος


Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων
"Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από τη μαμά μου" μας λέει η κ. Ρούπα



ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά γαύρο χοντρό
Αλάτι χοντρό
1 λίτρο ξύδι άσπρο δυνατό
2 καρότα κομμένα καρέ
2 πιπεριές κέρατα κομμένες καρέ
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη καρέ
6-7 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό
Αραβοσιτέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το γαύρο και τον πλένουμε καλά, τον αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει , τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τον αλατίζουμε καλά(θέλει περίπου 2-3 χούφτες αλάτι), σκεπάζουμε με το ξύδι και το αφήνουμε 24 ώρες. Αυτή την εποχή που δεν έχει πολύ ζέστη το αφήνουμε εκτός ψυγείου, τους καλοκαιρινούς μήνες τον βάζουμε στο ψυγείο για να μη μας λιώσει, αλλά θα κάνει 48 ώρες να ψηθεί ο γαύρος στο αλάτι.
Για να καταλάβουμε αν έχει γίνει, βάζουμε τον αντίχειρά μας εκεί που έχουμε κόψει το κεφάλι του γαύρου και σπρώχνουμε προς την ουρά του ψαριού, αν ξεκολλάει από το κόκαλο είναι έτοιμος.
Καθαρίζουμε το γαύρο από το κόκαλο όπως σας είπα πριν, τον βάζουμε σειρά-σειρά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά μας και το σκόρδο, γεμίζουμε το μπολ με αραβοσιτέλαιο, (προσοχή δε χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο γιατί πήζει στο ψυγείο και σκληραίνει το γαύρο) . Μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως ή το βάζουμε στο ψυγείο, διατηρείται πολλούς μήνες….
Τον σερβίρουμε με λίγα από τα λαχανικά που περιέχει, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο και μαϊντανό ψιλοκομμένο…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

4 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα ότι θέλει τόσες πολλές ώρες στο αλάτι και το ξύδι! Ωραίο το κολπάκι που μας βοηθάει να δούμε αν έγινε το μαρινάρισμα, όπως κι αυτό για το αραβοσιτέλαιο! Ωραίος ο γαύρος!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω φτιάξει την συνταγή σας πάρα πολλές φορές.Ο γαύρος μένει σφιχτός ,δεν είναι αλμυρός είναι πολύ νόστιμος αλλά........ τελειώνει πολύ γρήγορα. Μήπως δεν κάνω κάτι καλά; Ευχαριστώ, καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν τον βγάλω από το αλάτι και το ξύδι,τον ξεπλένω με νερό ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή