Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

"Λαζαράκια" για το Σάββατο του Λαζάρου ένα παλιό έθιμο της Εύβοιας


Γράφει η κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχος Στυρέων

Από σήμερα Σάββατο του Λαράζου μπαίνουμε και επίσημα πιά στην βδομάδα του Πάσχα.
Η Εύβοια έχει πολλά και ωραία έθιμα για τη γιορταστική αυτή περίοδο. Ενα από αυτά είναι τα λεγόμενα Λαζαράκια που γίνεται σε αρκετά μέρη και κυρίως στη Βόρεια Εύβοια με αντίστοιχο τραγουδάκι σαν κάλαντα
Τα κορίτσια, πριν από τη Μ. Εβδομάδα, παίρνουν δυο ξύλα, τα δένουν σταυρωτά και πάνω με διάφορα κουρέλια σχηματίζουν το Λαζαράκι, μια μεγάλη κούκλα, με τα χέρια τεντωμένα. Μετά ντύνουν την κούκλα με ένα μωρουδίστικο φορεματάκι. Την παραμονή του Λαζάρου, κρατώντας στο ένα χέρι ένα καλαθάκι με αγριολούλουδα και στο άλλο την κούκλα, πηγαίνουν στα σπίτια και λένε τον «Λάζαρο» δηλαδή πασχαλιάτικα κάλαντα που παραθέτουμε εδώ μαζί με τη σχηματική παράσταση της κούκλας που λέγεται Λαζαράκι. Η αμοιβή των κοριτσιών από τους νοικοκυραίους των σπιτιών που επισκέπτονται είναι αυγά που το βάφουν και το τσουγκρίζουν την Ανάσταση.
"Ξύπνα Λάζαρη κι μην κοιμάσι
Τώρα μέρα σου, τώρα χαρά σου
τώρα που 'ρθαμι στην αφεντιά σου
τα κουτάκια σας αυγά γεννούνι
κι οι φουλίτσες σας δεν τα χωρούνι
δώστι μας κι μας να τα χαρούμι
Δώ μου αφέντη μου λίγου νεράκι
που'ν τα χ'λάκια μου πικρό φαρμάκι"


Να όμως και η συνταγή για τα Λαζαράκια που φτιάχνονται από ζυμάρι το Σάββατο του Λαζάρου και τρώγονται όπως τα πασχαλινά κουλουράκια.


Λαζαράκια Πασχαλινά

ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
περίπου 150 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο γλυκάνισο
περίπου 3 κουταλιές λάδι
καρύδια ολόκληραΕκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ ως εξής:
διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ενάμισι φλιτζάνι αλεύρι.
Το αφήνουμε σκεπασμένο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη.
Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά (μαζί και το προζύμι).
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε σχήμα κορδονιού.
Βάζουμε ένα καρύδι στο κέντρο και διπλώνουμε τα δύο άκρα του κορδονιού,
στριβοντάς τα μεταξύ τους.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, πλάθουμε μικρά κορδόνια και
τα βάζουμε ανά δύο σε σχήμα σταυρού πάνω σε κάθε καρύδι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου.ΛαζαράκιαΥλικά
2 κιλά αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
10 γαρίφαλα
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 μοσχοκάρυδα
λίγη κανέλα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1/2 κιλό σουσάμι άσπρο ζεματισμένο
1 κουταλιά σουσάμι μαύρο
γλυκάνισο
κύμινο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά, μία κουταλιά ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει.
Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί και το μίγμα.
Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται, μέχρι να γίνει η ζύμη
ελαστική χωρίς να κολλάει.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε φρατζολάκια για τους Λαζάρους.
Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα ξαναπλάθουμε.
Διακοσμούμε με αμύγδαλα ή καρύδια.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα Λαζαράκια λίγη ώρα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου