Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Συκαλάκι γλυκό κουταλιού


Παραδοσιακό κι αγαπημένο γλυκό της Εύβοιας που οι νοικοκυρές εντάσσουν στα γλυκά του σπιτιού τους.

Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα -Ταβέρνα Η ΦΛΟΓΑ Αγ. Ιωάννης Αλιβερίου



Υλικά
Για 40 σύκα θα χρειαστούμε
1,5 κιλό ζάχαρη
3-4 φλυτζάνες νερό
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (όσα τα σύκα και λίγο παραπάνω)
γαρίφαλα (όσα τα σύκα)
Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε από την κάτω πλευρά (όχι αυτή που ενώνεται με το κλαδί) και με ειδικό εργαλείο ή με μυτερό μαχαίρι ή ψαλίδι τρυπάμε και βγάζουμε τυχόν σποράκια αν υπάρχουν.
Τρυπάμε τα σύκα με πηρούνι σε 1-2 μεριές.(εγώ δεν τα τρύπησα)
Βράζουμε τα σύκα σε νερό μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι. Προσοχή να μην τα παραβράσετε. Εγώ τα βράζω γύρω στα 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. Γεμίζουμε με ένα αμύγδαλο εκεί που το καθαρίσαμε από τα σποράκια. Αν θέλουμε βάζουμε κι ένα καρφί γαρίφαλο στο καθένα.
Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μέσα έχουμε προσθέσει και τα σύκα.
Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.
Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει (μέχρι να μην είναι πολύ αραιό).
Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού.

Στα γλυκά του κουταλιού προσέχουμε το δέσιμο γιατί αν μεν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα, αν είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Κανένα από τα 2 δεν είναι πρόβλημα. Ποτέ δεν πέταμε γλυκό για κανέναν από τους δύο λόγους. Στην πρώτη περίπτωση, πετάμε κάνα-δυο κομμάτια γλυκού που έχει μουχλιάσει, ή το πάνω μέρος του γλυκού και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη
Στη 2η περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με νερό.
Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν ένα κομμάτι χαλκό (γαλαζόπετρα) για να διατηρήσουν τα σύκα το πράσινο χρώμα τους.Το σιρόπι τους είναι ιδανικό για παγωτά και άλλα γλυκά.
Τα γλυκά κουταλιού είναι ιδανικά ακόμα και για δίαιτα.
Δεν έχουν καθόλου λιπαρά και μπορούμε να φάμε το απόγευμα 1 κομμάτι 1-2 φορές την εβδομάδα

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Λατρεμένο γλυκό του κουταλιού, το συκαλάκι! Το έχω σε πρώτη προτίμηση όποτε βρίσκω σύκα και σε δεύτερη το βύσσινο και το κυδώνι, που έχουμε δέντρα στο χωριό κι έτσι ξέρουμε τι τρώμε και την πραγματική νοστιμιά τους ως γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή