Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Πελτές ντομάτας παραδοσιακός


Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα - Ταβέρνα Η ΦΛΟΓΑ Αγιος Ιωάννης Αλιβερίου


ΥΛΙΚΑ
Ντομάτες
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περνούμε τις ντομάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις βάζουμε σε ένα τελάρο και τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.


Τις αφήνουμε όλο το βραδύ να βγάλουν τα νερά τους και τις περνάμε από την ειδική μηχανή που ξεχωρίζει τα φλούδια και τα σπόρια από τον ζωμό και την σάρκα της ντομάτας ή αλλιώς περνούμε ένα σακί ή μια καθαρή μαξιλαροθήκη και βάζουμε εκεί την ντομάτα την πατάμε και στίβουμε μέχρι να βγει όλος ο χυμός της, όπως έκαναν παλιά.


Βάζουμε τον χυμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε αρκετό αλάτι το βράζουμε μέχρι να φύγουν τα νερά της.
Ο πελτές πρέπει να είναι λίγο αλμυρός γιατί το αλάτι είναι το μόνο συντηρητικό που διατηρεί τον πελτέ για πολύ καιρό μαζί με λίγο λάδι. Μετά από ώρα χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε όταν αρχίσει και κάνει φουσκάλες είναι έτοιμος . τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τον βάζουμε σε βάζο πριν το κλείσουμε το σκεπάζουμε με λάδι. 


Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να τον βάλουμε σε ένα ταψί να τον σκεπάσουμε με ένα τούλι και να τον βάλουμε στον Ήλιο για λίγες μέρες να ψηθεί καλύτερα όπως έκαναν παλιά.
Ήταν το καλύτερο για τα παιδιά στα παλιά τα χρονιά, ψωμί με πελτέ και βρεγμένο ψωμί με ζάχαρη .
Ο πελτές αυτός διατηρείται όλο τον χρόνο και έχει πραγματική γεύση !


Αυτή είναι η δική μου ντομάτα και ο δικός μου πελτές που έφτιαξα σήμερα !!!!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

1 σχόλιο: