Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ψωμί με προζύμι της Φιλιώς


Από την κ. Φιλιώ Γιαννακάρη 





ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
600 ml χλιαρό νερό
προζύμι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το προζύμι με λίγο από το νερό και το βάζουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά για περίπου 15 λεπτά ώστε να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Παίρνουμε ένα κομμάτι από το ζυμάρι, περίπου όσο ένα πορτοκάλι, και το τυλίγουμε σε ένα αλευρωμένο πετσετάκι, αυτό θα είναι το προζύμι μας για την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε.
Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα καρβέλι το οποίο βάζουμε σε ταψί Νο 30 στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε καλά με καθαρή πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό μέρος τυλιγμένο με κουβέρτες να "ανέβει". Το ίδιο κάνουμε και με το κομμάτι ζυμαριού που κρατήσαμε για προζύμι. Όταν "ανέβει", περίπου μετά από 8 ώρες, με το δάχτυλό μας κάνουμε μια τρυπούλα στη μέση και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 1 περίπου ώρα. Για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί, το χτυπάμε με το χέρι μας από κάτω και αν κάνει έναν υπόκωφο θόρυβο σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Το κομμάτι το ζυμάρι που κρατήσαμε για προζύμι το βάζουμε σε ένα τάπερ με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι από πάνω. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναζυμώσουμε.

Σημείωση: Η τρυπούλα στη μέση γίνεται για να μην φουσκώσει η κόρα και κάνει κενό από κάτω

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

1 σχόλιο: