Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

Μουστοκούλουρα παραδοσιακά


Από την κ. Φιλιώ Γιαννακάρη 



Καλησπέρα σας κορίτσια και αγόρια των Γεύσεων!!! 
Με μια καλή γειτόνισσα και φίλη αποφασίσαμε ότι ήταν ώρα να ξεφορτωθούμε το περσινό πετιμέζι μιας και φτιάχνουμε φρέσκο κι έτσι φτιάξαμε μουστοκούλουρα. Η παλιά, καλή συνταγή μου μετρούσε με φλυτζανάκια του καφέ, αλλά όταν λέει φλυτζανάκια του καφέ εννοεί τα παλιά, κλασσικά φλυτζανάκια του καφέ. Η γειτόνισσα είχε τα μοντέρνα που είναι πολύ μεγάλα και η πρώτη δόση, που κάναμε στο σπίτι της, ήταν ολίγον δράμα και χρειάστηκε πολύ αλεύρι για να τα φέρουμε σε λογαριασμό. Το πάθημά μας αυτό με οδήγησε στο να δοκιμάσω τη συνταγή μου με γραμμάρια και την μοιράζομαι και μαζί σας.


Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
180 ml ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κουταλιά σούπας κοφτή γαρύφαλλο
1/4 κουταλιά σούπας κοφτή μοσχοκάρυδο
80 ml πετιμέζι
130 ml νερό
2 κουταλιές σούπας ούζο
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά τσαγιού γεμάτη αμμωνία



Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη και βάζουμε στη λεκάνη με το αλεύρι. Προσθέτουμε το πετιμέζι, το ούζο μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία (πάνω από τη λεκάνη, γιατί φουσκώνει). Τέλος βάζουμε το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη (δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί θα βγάλει το λάδι της). Πλάθουμε κουλουράκια και ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.



Σημειώσεις:

1. Γίνονται μαλακά όπως αυτά που αγοράζουμε στο εμπόριο.
2. Με αυτές τις ποσότητες η ζύμη είναι τόσο μαλακή όσο χρειάζεται, αν όμως σας βγει σκληρή και θέλετε να την κάνετε λίγο πιο μαλακή μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα λάδι (περίπου 30 ml) ή λίγο πετιμέζι αραιωμένο με ελάχιστο νερό.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου