Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Παραδοσιακό λικέρ κούμαρο


Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων Εύβοιας

Τα κούμαρα αυτό το υπέροχο άγριο φρούτο των βουνών της Εύβοιας, γίνονται ένα πολύ ωραίο λικέρ. Τα μαζεύουμε αρχές του χειμώνα όταν είναι κατακόκκινα και ώριμα. Προσοχή να είναι γλυκά και όχι λιωμένα γιατί τότε έχουν δυσάρεστη γεύση και έχει αρχίσει η σήψη τους.
Το λικέρ αυτό ανήκει στα παλιά παραδοσιακά ροσόλια. Η ωρίμανσή του απαιτεί υπομονή από μέρους μας γιατί σαν άγριο φρούτο έχει τους δικούς του χρόνους ζύμωσης αλλά είναι εξαιρετικό !!!
Αυτό το λικέρ γίνεται μόνο με τσίπουρο ή ρακί χωρίς αρώματα.
Πέρα όμως από το γευστικότατο αυτό λικέρ τα κούμαρα μας δίνουν και ρακί. Εάν υπάρχει η δυνατότητα απόσταξης μπορούμε να κάνουμε ρακί από κούμαρο που συνηθίζεται σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας.




ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
1 κιλό κούμαρα ώριμα και γλυκά
1 λίτρο τσίπουρο χωρίς αρώματα 25 vol (όχι δυνατότερο γιατί το φρούτο καλύπτεται)
500 γραμμ. ζάχαρη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πλένουμε καλά τα κούμαρα, τα στεγνώνουμε απαλά να μην τα λιώσουμε. Εν συνεχεία τα βάζουμε σε καθαρή γυάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε με το τσίπουρο. Κλείνουμε καλά τη γυάλα βάζοντας στο καπάκι ένα χαρτί (προσοχή όχι αεροστεγώς γιατί πρέπει να παίρνει λίγο αέρα).
Εδώ μπορούμε να κάνουμε δύο τρόπους. Η το βάζουμε στον ήλιο για 15 μέρες οπότε η ζύμωση γίνεται γρηγορότερα και το ποτό μας θα πάρει πιο διαυγές πορτοκαλί χρώμα, ή θα το βάλουμε στο σκοτάδι οπότε θα πάρει πιο σκούρο χρώμα και πιο βαθειά γεύση. Και στις δυο περιπτώσεις ανακινούμε τακτικά τη γυάλα απαλά να λιώνει η ζάχαρη.
Και στις δύο περιπτώσεις θέλει 2 μήνες να μείνει στη γυάλα. Οσο περισσότερο μένει στη γυάλα τόσο καλύτερα ωριμάζει !!!
Ανοίγουμε, σουρώνουμε καλά με διηθητικό χαρτί φίλτρο καφέ τουλάχιστον 3 φορές και παίρνουμε ένα θαυμάσιο λικέρ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Προσωπικά όσα λικέρ γίνονται με σιρόπι δεν μου αρέσουν. Μπορεί να ετοιμάζονται πιο γρήγορα αλλά η ζύμωση γίνεται με τεχνητό τρόπο και δεν απελευθερώνονται όλα τα αρώματα του φρούτου.



ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου