Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Παραδοσιακό Μελιτζανάκι γλυκό


Από την κ. Σοφία - Εφη Λούκα - Ταβέρνα ΦΛΟΓΑ Αγ. Ιωάννης Αλιβερίου





Υλικά :
50 κομμάτια μελιτζανάκι μικρό
1 ½ κιλό ζάχαρη
ασπρισμένα αμύγδαλα
6 ποτήρια νερό
αν θέλετε να γίνει τραγανό το βάζετε για 2-3 ώρες σε ασβεστόνερο
1-2 ξυλάκια κανέλα ( εγώ έβαλα τριμμένη ½ κουταλάκι του γλυκού )
γαρύφαλλο (5 -6 κομμάτια )
τον χυμό 1-2 λεμονιού

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε το μελιτζανάκι , το τρυπάμε και το τοποθετούμε σε νερό που έχουμε προσθέσει λίγο λεμόνι για να μην μας μαυρίσει .
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΕΙ το μελιτζανάκι .
Αν θέλουμε (Αφού το καθαρίσουμε όλο το τοποθετούμε στο ασβεστόνερο για 2 με 3 ώρες . Το βγάζουμε και το πλένουμε καλά με πολύ νερό για να ξεπλυθεί από το ασβεστόνερο . )
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και τοποθετούμε το μελιτζανάκι μέσα έως ότου βράσει ελαφρός να πάρει μια βράσh, αλλάζουμε το νερό. 
Ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου μαλακώσει το μελιτζανάκι. ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙ ΠΟΛΥ.
Σουρώνουμε το μελιτζανάκι και το αφήνουμε να κρυώσει στην συνέχεια νε προσοχή το στύβουμε λίγο και καρφώνουμε από μισό αμύγδαλο το αφήνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα η σε χαρτί κουζίνας μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι .
Τοποθετούμε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει βράσει και να δέσει το σιρόπι πολύ καλά. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε το μελιτζανάκι. Αφήνουμε το γλυκό να πάρει βράσει και το κλείνουμε. Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε το δέσιμο.
Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε για άλλα 10 λεπτά να δέσει το γλυκό και ρίχνετε τον χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώνει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου