Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Βαρβάρα ή ασουρές


Από την κ. Αναστασία Τζαχρήστου - Αγία Αννα
Στη βόρεια Εύβοια το φτιάχνουν στη χάρη της Αγίας Βαρβάρας απ΄όπου πήρε και το όνομά του. Ανατολίτικο γλυκό που το έφεραν οι πρόγονοί μας, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.




Υλικά
1/2 κιλού στάρι
8 κούπες νερό ζεστό
1κούπα σταφίδα ξανθή
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 κούπα ζάχαρη
2κουτ γλυκού κανέλλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού
4 κουταλιές κορν φλάουρ
Για το γαρνίρισμα καρύδια ψιλοκκομένα
Εκτέλεση
Πλένουμε το στάρι πολύ καλά και το βάζουμε σε ζεστό νερό να φουσκώσει 12 ώρες.
Την επομένη χωρίς να το στραγγίσουμε το βάζουμε να βράσει σιγά - σιγά περίπου 3 ώρες.
Στραγγίζουμε το στάρι και κρατούμε το χυλό. Συμπληρώνουμε νερό στο χυλό να είναι 7 κούπες συνολικά. Το βάζω πάνω στη φωτιά και ρίχνω μέσα μια κούπα από το βρασμένο στάρι (μπορεί να χρειασθεί λίγο στάρι ακόμη) και όλα τα υπόλοιπα υλικά , τελευταίο το κορν φλάουρ διαλυμένο . Βράζουμε το χυλό 7-10 λεπτά να πήξει. Μοιράζουμε σε μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει.
Οταν κρυώσει πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα καρύδια. 
Δοκιμάστε το, είναι πεντανόστιμο !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου