από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων
Η συνταγή αυτή είναι πολύ παλιά, προέρχεται από τη γιαγιά μου και βρίσκεται ακόμα και σήμερα χειρόγραφη από τη μαμά μου με τις ποσότητες σε δράμια και στην καθαρεύουσα της εποχής του 1950 όταν η μπεσαμέλ ... λεγόταν "πεσαμέλα" !!! Είναι εξαιρετικά νόστιμη με απαλή βελούδινη υφή που ενθουσιάζει τους συνδαιτημόνες και πολύ εύκολη σε εκτέλεση....
ΥΛΙΚΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Για ένα ταψί μεσαίο
1 κιλό κιμά (η συνταγή λέει χοιρινό)
2 -3 φλυτζάνια μπεσαμέλ (ανάλογα πώς θέλουμε τη γεύση του)
4 αυγά
1 φλυτζάνι τυρί γραβιέρα τριμμένο (εγώ ρίχνω δυο χούφτες)
Φύλλο κρούστας 1 πακέτο.
Ετοιμάζουμε τον κιμά όπως για το παστίτσιο προσέχοντας να πιει όλο το νερό του και να γίνει στεγνός.
4 αυγά
1 φλυτζάνι τυρί γραβιέρα τριμμένο (εγώ ρίχνω δυο χούφτες)
Φύλλο κρούστας 1 πακέτο.
Ετοιμάζουμε τον κιμά όπως για το παστίτσιο προσέχοντας να πιει όλο το νερό του και να γίνει στεγνός.
Φτιάχνουμε μπεσαμέλ προσέχοντας να ρίξουμε αλατάκι.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην έτοιμη μπεσαμέλ ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε στο μείγμα τον έτοιμο κιμά και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά απαλά.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 7 φύλλα κάτω ραντίζοντας με βούτυρο ένα ένα. Στρώνουμε μέσα τη γέμιση με τον κιμά-μπεσαμέλ-αυγά-τυρί.
Από πάνω στρώνουμε πάλι ένα - ένα ακόμα 7 φύλλα ραντίζοντάς τα με βούτυρο. Στρώνουμε καλά τις άκρες μέσα στο ταψί να είναι σαν πακέτο. Ραντίζουμε από πάνω με βούτυρο και τέλος ραντίζουμε με νερό να γίνει τραγανό το φύλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα ή λίγο περισσότερο ώστε να ψηθεί καλά μέσα.
Οταν τη βγάλουμε από τον φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε για να μην διαλύεται. Τρώγεται και κρύα !
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 7 φύλλα κάτω ραντίζοντας με βούτυρο ένα ένα. Στρώνουμε μέσα τη γέμιση με τον κιμά-μπεσαμέλ-αυγά-τυρί.
Από πάνω στρώνουμε πάλι ένα - ένα ακόμα 7 φύλλα ραντίζοντάς τα με βούτυρο. Στρώνουμε καλά τις άκρες μέσα στο ταψί να είναι σαν πακέτο. Ραντίζουμε από πάνω με βούτυρο και τέλος ραντίζουμε με νερό να γίνει τραγανό το φύλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα ή λίγο περισσότερο ώστε να ψηθεί καλά μέσα.
Οταν τη βγάλουμε από τον φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε για να μην διαλύεται. Τρώγεται και κρύα !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου