Από τον κ. Γιώργο Μαλλιώρα http://www.afoi-malliora.gr/forum/30----/529-bbq-----.html |
ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΦΑΓΚΡΙ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΑΣ
Το ψήσιμο ενός μεγάλου ψαριού στα κάρβουνα στην ψησταριά μας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά το
αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει σίγουρα. τα ψάρια στην σχάρα για τους περισσότερους είναι μια δύσκολη
υπόθεση, συνήθως κολλάνε στην σχάρα και μπορεί να διαλυθούν. Όταν πρόκειται για μεγάλο ψάρι τα πράγματα
δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, γιατί θέλει χρόνο να ψηθεί και πολλές φορές γύρισμα.
Παρακάτω θα σας δείξω πώς να ψήσετε μεγάλα ψάρια στην ψησταριά σας. Διάλεξα να ψήσω φαγκρί 600-700 γρ.
τα ψάρια δεν θέλουν πολλά-πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως τα κρέατα.
Για το φαγκρί χρησιμοποίησα αλάτι και φρέσκο δενδρολίβανο.
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ Ψάρια φαγκρί 600-700 γρ. το ένα Αλάτι Δενδρολίβανο Ελαιόλαδο Λεμόνι Κάρβουνα για το ψήσιμο ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Πριν ανάψουμε την φωτιά στην ψησταριά μας για να ψήσουμε, καθαρίζουμε καλά τα ψάρια και τα αφήνουμε να
στραγγίσουν καλά. Αλατίζουμε την κοιλιά του ψαριού και βάζουμε μέσα δυο κλωναράκια δενδρολίβανο.
Σκεπάζουμε τα ψάρια και πάμε στην ψησταριά μας να ανάψουμε την φωτιά.
ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ Στην ψησταριά μας, μέσα στην ειδική σκάφη ψησίματος τοποθετούμε τα κάρβουνα σε σωρό. Στην κορυφή
βάζουμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Ανάβουμε φωτιά, σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα.
Με αυτόν τον τρόπο που περιγράφω, για να ανάψετε τα κάρβουνα στο μπάρμπεκιου, θα διαπιστώσετε πως τα
κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό.
Όταν-λοιπόν- τα κάρβουνα έχουν γίνει τα απλώνουμε στην ψησταριά μας και μειώνουμε την ένταση της θερμότητας
ρίχνοντας στάχτη πάνω στα κάρβουνα. Τα ψάρια και ειδικά τα μεγάλα θέλουν σιγανή φωτιά για να ψηθούν σωστά.
Τοποθετούμε την σχάρα ψησίματος στην ψησταριά πάνω απ’ τα κάρβουνα. Η σχάρα πρέπει να είναι ανοξείδωτη
και καθαρή, πριν την χρησιμοποιήσουμε. Για να μην μας κολλήσουν τα ψάρια στην σχάρα δεν πρέπει να
αφήσουμε την σχάρα να κάψει, μπορούμε να την λαδώσουμε πριν βάλουμε τα ψάρια, τέλος αλατίζουμε τα ψάρια
εξωτερικά πριν τα βάλουμε στην σχάρα. η πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να κάνουμε συνέχεια σε όλη την
διάρκεια του ψησίματος, είναι να ανασηκώνουμε ελαφρά τα ψάρια απ’ την σχάρα, βοηθάει να μην μας κολλήσουν.
Γυρίζουμε πολλές φορές τα ψάρια και απ’ τις δύο μεριές μέχρι να ψηθούν καλά. Μόλις ροδίσουν τα απομακρύνουμε απ’ την σχάρα. πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και |
Ετικέτες
- ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (7)
- ΑΡΧΙΚΗ (3)
- ΒΡΑΒΕΙΑ (2)
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (2)
- ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ (12)
- ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ (20)
- ΛΙΚΕΡ ΚΑΙ ΠΟΤΑ (5)
- ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (6)
- ΜΟΥΣΙΚΗ (1)
- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ (52)
- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (56)
- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΖΩΗ (6)
- ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙΑ (13)
- ΣΑΛΑΤΕΣ-ΤΟΥΡΣΙΑ-ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ (6)
- ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΒΟΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (2)
- ΤΥΡΙΑ (2)
- ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ (5)
- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ (12)
- ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ (14)
- GOURMET ΓΕΥΣΕΙΣ (9)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου