Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μπακαλιάρος πλακί στη χύτρα


από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων
Μια από τις παλιές παραδοσιακές συνταγές της Εύβοιας.




Αυτό το πλακί της κατσαρόλας το κάνω με πολλά ψάρια όπως πέρκα, σολωμό, σφυρίδα αλλά γίνεται ωραίο και με τον μπακαλιάρο παστό ή ξαλμυρισμένο. Η συνταγή αυτή είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για ένα νοστιμότατο, υγιεινό και ελαφρύ φαγητό.


ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο μπακαλιάρο 800-1000 γραμμάρια
4-5 μέτριες πατάτες
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες και μια κουταλιά πελτέ
3 σκελίδες σκόρδο
1 χεράκι μαϊντανό
Αλάτι - Πιπέρι

Εάν ο μπακαλιάρος είναι παστός τον ξαλμυρίζουμε τουλάχιστον 24 ώρες και αλλάζουμε το νερό κάθε 4-5 ώρες.
Το φαγητό αυτό το κάνω στη φαρδειά χύτρα ταχύτητας και γίνεται πολύ γρήγορα και χωρίς να χρησιμοποιώ πολλά σκεύη, ταψιά και άλλα "τζουμπλέκια" που είναι ταλαιπωρία στο συμμάζεμα !!!
Αν δεν το κάνετε σε χύτρα αλλά σε κατσαρόλα συνηθισμένη πρέπει να είναι φαρδειά και προσοχή στη φωτιά. Μέτρια και σιγανό βράσιμο μη λιώσουν τα υλικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σωτάρω ελαφρά τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο. Προσθέτω το σκορδάκι να μαραθεί και λίγο νεράκι να μην τσιγαριστούν και γίνουν βαρειά. Αφού βράσουν κανένα δεκάλεπτο προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλατοπιπερώνω (αν ο μπακαλιάρος είναι παστός προσέχουμε το αλάτι).
Τα αφήνω να βράσουν (2-3 βράσεις). Εχω καθαρίσει και κόψει τις πατάτες σε φέτες χοντρές. Τις αλατίζω ελάχιστα και τις στρώνω μέσα στο ζωμό που βράζει προσθέτοντας νεράκι αν χρειάζεται (γιατί οι πατάτες πίνουν νερό αρκετό).
Τις αφήνω να βράσουν κανένα πεντάλεπτο και εν συνεχεία προσθέτω από πάνω προσεκτικά στη στρώση με τις πατάτες τα κομμάτια του ψαριού. Παίρνω από τη σάλτα και ραντίζω τα ψάρια από πάνω με ένα κουτάλι ώστε να πάει η σάλτσα καλά και στο ψάρι.
Κλείνω τη χύτρα αφού βεβαιωθώ ότι έχει αρκετό νεράκι.
Μόλις σφυρίξει κλείνω το μάτι και αφήνω να βράσει το φαγητό στον ατμό του.
Ανοίγω τη χύτρα όταν τελειώσει και ελέγχω αν θέλει ένα τελευταίο βράσιμο με τη χύτρα ανοιχτή ώστε να πιει τα υγρά που τυχόν περισσεύουν και να μελώσει το ζουμάκι του φαγητού μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Ωραίος ο μπακαλιάρος!!! Πολύ νόστιμος φαίνεται και ο συγκεκριμένος!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
    Καλό σ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή