από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων
ΥΛΙΚΑ:
20 γρμ. Μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
1 ½ κούπα νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
Λίγο ζάχαρη
Λίγο ελαιόλαδο
Μπόλικο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με ζεστό νερό, όχι καυτό, και ρίχνουμε το αλεύρι να γίνει ένα πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, έχουμε κοσκίνισε το αλεύρι μας και το ρίχνουμε στη μαγιά, ζυμώνουμε για 15’, αν χρειαστεί νερό βρέχουμε τα χέρια μας με το χλιαρό νερό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Χωρίζουμε σε μικρά καρβέλια και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όταν φουσκώσουν μεταφέρουμε κάθε καρβέλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πατάμε να γίνει οβάλ και λεπτή , βάζουμε στη λαμαρίνα της κουζίνας, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 15’-20’ να φουσκώσουν
Της πατάμε με τα δάχτυλα μας σε διάφορα σημεία, αφήνοντάς βαθιές δαχτυλιές.
Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε σουσάμι, ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15’-20’. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και βάζουμε σε πλαστική σακούλα να μη μας στεγνώσουν.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!
Πολύ ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!