Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Παραδοσιακή ομελέτα με φρέσκα λουλούδια κρεμμυδιών


Από την κ. Φιλιώ Γιαννακάρη
Μια συνταγή για να θυμηθούμε τα παλιά!!


ΥΛΙΚΑ
λουλούδια κρεμμυδιών
ελαιόλαδο
πασπαλά
αυγά
αλάτι
πιπέρι


Η φωτο από monastiriaka.gr 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα λουλούδια κρεμμυδιών και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών περίπου (το πράσινο μέρος το κόβουμε μέχρι εκεί που είναι μαλακό). Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τα λουλούδια κρεμμυδιών και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. (Στο τηγάνισμα χωνεύουν και γι αυτό θα πρέπει να βάλουμε αρκετή ποσότητα για μια ομελέτα).
Προσθέτουμε τον πασπαλά και αφήνουμε να ψηθεί για λίγο. Κατόπιν χτυπάμε τα αυγά με δυο κουταλιές της σούπας νερό ή γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε από τη μια πλευρά και με ένα πιάτο γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί το αυγό.

Σημειώσεις: - Αν δεν έχουμε λουλούδια κρεμμυδιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.- Αντί για πασπαλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύγκλινο ή απάκι αλλά ακόμα και χωριάτικο λουκάνικο αν και χωρίς κάτι από κρέας, αυτή είναι μια πολύ νόστιμη ομελέτα.

Πρόκειται για μια παλιά καλή συνταγή των γιαγιάδων και των μαμάδων μας όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αν δεν κάνω λάθος στην Νότια Εύβοια τα λουλούδια κρεμμυδιών τα λένε "ντούντες". Στην Κρήτη τα λένε καρώνους και τα κάνουν επίσης ομελέτα.
Για όσους φυτεύετε κρεμμύδια, θα πρέπει τα λουλούδια αυτά να τα κόβετε όταν παρουσιαστούν γιατί δεν αφήνουν τα κρεμμύδια να αναπτυχθούν.



Πασπαλάς λέγεται στα χωριά της Εύβοιας το παστό χοιρινό κρέας. Ετοιμάζεται την περίοδο των χριστουγέννων και διατηρείται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου