Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Καρυδόπιτα λαχταριστή και παραδοσιακή

Από την Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων 


ΥΛΙΚΑ

10 αυγά
10 κουταλιές της σούπας καρύδι χοντροκομμένο( ή ψιλοκομμένο αναλόγως πως το προτιμάτε)
10 κουταλιές φρυγανιά
10 κουταλιές ζάχαρη
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
Σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
2-3 βανίλιες
Λίγο κανέλα

ΣΙΡΟΠΙ
1 ¾ ποτήρια νερό
650 γραμ. ζάχαρη
Λίγο χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη 10' να αφρατέψουν και να ασπρίσουν τα αυγά. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα θα προσθέσουμε τη φρυγανιά, το καρύδι, το μπέκιν, τη σόδα, την κανέλα και τις βανίλιες.
Τα ασπράδια θα τα χτυπήσουμε μαρέγκα σφιχτή και θα την προσθέσουμε στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα να μην μας ξεφουσκώσει το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί 30Χ45 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45' περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 5-7' στο τέλος ρίχνουμε και το λεμονί. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά και σερβίρουμε. 

Αν θέλουμε χτυπάμε κρέμα γάλακτος σε σαντιγί χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη και απλώνουμε στην επιφάνεια, γίνεται πολύ ωραία κ έτσι…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου