Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα της Ανάστασης

Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων
"Σας δίνω τη δική μου συνταγή, είναι πολύ νόστιμη και τρώγεται μετά ...μανίας!" μας λέει η κ. Ρούπα 




Υλικά:
1 συκωταριά αρνίσια και τα γλυκάδια
1 αντεριά αρνίσια(προαιρετικά)
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μαρούλια
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
χυμό από 3 λεμόνια
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη συκωταριά σε μία κατσαρόλα με νερό που να τη σκεπάζει και την βράζουμε για 10’. Την στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να την ψιλοκόψουμε.
Αφού κρυώσει με ψαλίδι κουζίνας ή μαχαίρι κοφτερό την ψιλοκόβουμε και την βάζουμε πάλι στη κατσαρόλα με νερό και την βράζουμε για 5’-7’ και τη σουρώνουμε. Αυτό το κάνω για να φύγει όλο το αίμα που περιέχει το συκώτι. Αν βάλουμε αντεριά θα την πλύνουμε πολύ καλά 3-4 χέρια, θα τα γυρίσουμε με μία βέργα ψιλή το μέσα έξω θα τα πλύνουμε πάλι, θα τα ψιλοκόψουμε και θα τα νεροβράσουμε λίγο.
Πλένουμε καλά τα μαρούλια και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (αν θέλετε βέβαια μπορείτε να τα ψιλοκόψτε). Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε, ρίχνουμε την συκωταριά, την αντεριά αν βάλουμε (εμένα δεν μ' αρέσουν και δεν βάζω) και ανακατεύουμε, ρίχνουμε το μαρούλι ανακατεύουμε και μόλις πέσει ο όγκος του ρίχνουμε και τον άνηθο ψιλοκομμένο,
Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό να τα σκεπάζει, στην αρχή σιγοβράζουμε για 30’ περίπου και μετά δυναμώνουμε τη φωτιά να πιεί το ζουμί λιγάκι και να χυλώσει η μαγειρίτσα μας περίπου 20’ ακόμα.
Θα σβήσουμε τη φωτιά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του φαγητού και θα φτιάξουμε το αυγολέμονο. Θα χωρίσουμε τα αυγά τους κρόκους από τα ασπράδια, θα φτιάξουμε μία ελαφριά μαρέγκα θα προσθέσουμε τους κρόκους και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα θα ρίξουμε λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού, θα πάρουμε ζουμί από το φαγητό και θα το ρίξουμε λίγο-λίγο στο αυγολέμονο σιγά-σίγα να μη μας κόψει και να έρθει το αυγολέμονο στη θερμοκρασία του φαγητού, θα το ρίξουμε στη κατσαρόλα θα ανάψουμε τη φωτιά και θα αφήσουμε να πάρει μία βράση.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

ΚΑΙ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου