Η κ. Τσιμπίδη η οποία κατάγεται από το Αλιβέρι και ζει στη Σκάλα Λακωνίας μας έδωσε αυτή την υπέροχη συνταγή για παραδοσιακές δίπλες που δίνει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα.
ΥΛΙΚΑ
30 αυγά
3 φακελάκια μπέικιν
1 φλυτζάνι του καφέ ζάχαρη άχνη
1 φλυτζάνι του καφέ ούζο
1 φλυτζάνι του καφέ ανθόνερο
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
3 κιλά αλεύρι (περίπου).
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Μέλι για το μέλωμα (όπως θα δούμε παρακάτω)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα κροκάδια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
Από τη ζύμη που ετοιμάζουμε ανοίγουμε φύλλο πολύ ψιλό. Αν δεν μας βγει ψιλό το φύλλο όταν θα μελώσουμε τις δίπλες θα γίνουν σαν γλυκειά ομελέττα !!!
Σε μια πλατεία κατσαρόλα με λάδι που καίει, ρίχνω το φύλλο κομμένο σε μακρόστενα κομματάκια και με δυο πηρούνια το τυλίγω αμέσω ρολό. Είναι μια διαδικασία που θέλει εξάσκηση και ταχύτητα.
Μέχρι να καλοτυλίξω το ρολό τις βγάζω από το λάδι γιατί αρπάζουν γρήγορα και τις ακουμπάω σε σουρωτήρι να στάξουν το λάδι τους.
Μέχρι να καλοτυλίξω το ρολό τις βγάζω από το λάδι γιατί αρπάζουν γρήγορα και τις ακουμπάω σε σουρωτήρι να στάξουν το λάδι τους.
Μετά τις τοποθετώ σε λεκάνη και όταν τελειώσω ετοιμάζω το μέλωμα.
Προτιμώ να μη βάζω σκέτο μέλι γιατί είναι εύθραυστες και κολλάνε πολύ και τρίβονται.
Φτιάχνω λοιπόν κανονικό σιρόπι στο οποίο προσθέτω μέλι δοκιμάζοντας τη γεύση του. Συνήθως όταν κάνω γλυκά του κουταλιού φτιάχνω μπόλικο σιρόπι και βάζω στις δίπλες απ' αυτό.
Φτιάχνω λοιπόν κανονικό σιρόπι στο οποίο προσθέτω μέλι δοκιμάζοντας τη γεύση του. Συνήθως όταν κάνω γλυκά του κουταλιού φτιάχνω μπόλικο σιρόπι και βάζω στις δίπλες απ' αυτό.
Στις φρέσκιες που έφτιαξα πρόσθεσα σιρόπι από γλυκό περγαμόντο.
Καλή επιτυχία !!!
Γειά σας, γνωρισα το μπλοκ σας από την ''γιαγια Κασσιανή'' και θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Σοφία να μας πεί εαν είναι εύκολο, γιαυτήν την αναλογία πόση ζάχαρη βάζει στο σιρόπι, επίσης με τι πασπαλίζει τις δίπλες, με καρύδι ή με αμύγδαλο ??
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ και χάρηκα που σας βρήκα, θα σας επισκέπτομαι όσο το δυνατόν περισσότερο.
καλό σ/κ