Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ντοματάκι, γλυκό κουταλιού


Από την κ. Φρήντα Δημητριάδη - Αλμυροπόταμος (Νότια Εύβοια)




ΥΛΙΚΑ
30 ντοματάκια μέτρια με ωραίο σχήμα, όχι πολύ ώριμα. (το μακρουλό ντοματάκι)
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 γαρύφαλα
φλούδα από 1 λεμόνι (όχι ξύσμα - μόνο το κίτρινο) 
2 -3 κουταλιές σούπα ασβέστη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, ρίχνουμε τα μισά ντοματάκια και δίπλα έχουμε μια λεκανίτσα με κρύο νερό. Τα αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να ζεματιστούν, τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως στο κρύο νερό και συνεχίζουμε με τα επόμενα.  
Αφού τα ζεματίσουμε όλα, τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολύ στο βραστό νερό γιατί θα λιώσουν. 
Στο κάτω μέρος τους χαράζουμε ένα σταυρό έτσι ώστε να τα πιέσουμε για να φύγουν οι σπόροι, με πολλή προσοχή όμως να μη λιώσουν.
Σε ένα φλυτζάνι λιώνουμε τον ασβέστη, τον περνάμε από ένα τουλπάνι, αν έχει κομματάκια να μην περάσουν. 
Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό ώστε να σκεπαστούν τα ντοματάκια μαζί με τον ασβέστησε και τα αφήνουμε περίπου 1 1/2 ώρα, πατώντας τα από πάνω με ένα πιάτο ώστε να είναι όλα μέσα στον ασβέστη. Οσο μένουν γίνονται πιο τραγανά, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό πολλές φορές, τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Μετά βάζουμε στην κατσαρόλα μια  στρώση ντοματάκια, μια στρώση ζάχαρη, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε μερικές ώρες (2-3).  Οταν περάσουν οι ώρες αυτές ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το μέλι, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, τη φλούδα του λεμονιού και βράζουμε τα ντοματάκια μας για 15 λεπτά. 
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα όπως είναι όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ντοματάκια. Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μόνο του το σιρόπι και ρίχνουμε και πάλι τα ντοματάκια, συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. 
Εγώ το δένω πολύ καλά και μου κρατάει 2-3 χρόνια. 
Οταν κρυώσει το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Σημείωση
Αν θέλουμε βάζουμε σε κάθε ντοματάκι από το κάτω μέρος, εκεί που χαράξαμε τον σταυρό, ένα ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα ..κακό κορίτσι που έβαλες τη συνταγή τώρα..που τελείωσαν τα ντοματάκια στο κτήμα μας! Κρατώ τη συνταγή πλέον για του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή