Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Ψάρι στιφάδο

από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων
Για να κάνουμε ψάρι στιφάδο χρειαζόμαστε μεγάλα πελαγίσια ψάρια όπως κέφαλους, συναγρίδες, ροφούς, στείρες κ.α. Παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος των νοστιμότατων ευβοϊκών ψαριών από τις παλιές νοικοκυρές.   



Χρειαζόμαστε
1 ροφός ή στείρα περίπου 1,5 κιλό (ή ότι άλλο μεγάλο ψάρι έχουμε)
1,5 κιλό κρεμμύδια (ή 1 κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρια και 2-3 μεγάλα κρεμμύδια)
Λάδι για το τηγάνι
2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
Λίγο ξύδι
Μαϊντανός, σέλινο, θυμάρι, δεντρολίβανο, κανέλα ξύλο, πιπέρι, μπαχάρι,γαρύφαλλα
Αλάτι
Αλεύρι για τηγάνι

Εκτέλεση
Κόβουμε τον κέφαλο σε μεγάλα κομμάτια. Τηγανίζουμε αλευρωμένα όπως συνήθως
Ζεσταίνουμε λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε νερό και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τον πελτέ νερό να σιγοβράσουν. Προς το τέλος του βρασμού βάζουμε προσεκτικά στη σάλτσα αυτή το τηγανισμένο ψάρι και το παρακολουθούμε συνεχώς για να μη λιώσει. Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να πάρει το ψάρι μας την ξεχωριστή γεύση του στιφάδου !!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


2 σχόλια:

  1. Ε! αφού εχει ψάρι το μενού δεν γίνεται να μην πούμε και εμείς μια καλημέρα!
    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε.Ο τομέας που επιλέξατε για να προβάλετε την πατρίδα μας (συνταγές) είναι νομίζω μια αστείρευτη πηγή αλλά και πολύ δύσκολη.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κι από μας, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
      Το ψάρι και τα θαλασσινά γενικά ήταν από την αρχαιότητα για την Εύβοια σημαντικό κομμάτι της κουζίνας της !!!
      Συνεπώς πρέπει να τα προβάλλουμε όσο περισσότερο μπορούμε.
      Σαν πιο ειδικοί εσείς θα ξέρετε πολλά μυστικά.
      Με χαρά περιμένουμε να τα μάθουμε κι εμείς.
      Πολλά συγχαρητήρια και σε σας !!!!

      Διαγραφή