Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Κεφαλοτύρι από τη νότια Εύβοια

από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι
παραδοσιακή συνταγή όπως το φτιάχνουμε στους Ραπταίους




Χρειαζόμαστε 
1 κεφάλι τυρί φρέσκο από καλαθάκι, γύρω στα 2 με 2 ½ κιλά
250 γρμ αλάτι χοντρό
Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πώς το κάνουμε Παίρνουμε το τυρί και το βάζουμε σε ένα μπολ στρογγυλό , να είναι λίγο πιο μεγάλο από το τυρί ώστε να μην μένει μεγάλο περιθώριο γύρω –γύρω περίπου στο 1εκ. Αλατίζουμε το τυρί καλά γύρω-γύρω με το μισό αλάτι, αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του για μία μέρα γυρίζοντας το τυρί 2-3 φόρες, ξανά αλατίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι και συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι αν χρειαστεί για να έρθει περίπου στη μέση του τυριού. Το αφήνουμε για 2-3 μέρες μέσα στο ζουμί του γυρίζοντας 3-4 φορές την ημέρα να αλατιστεί καλά.Το βγάζουμε απ ‘το ζουμί του και το βάζουμε σε μία σχάρα σε ζεστό μέρος να αερίζεται καλά, το τουμπάρουμε 2-3 φορές την ημέρα για να στεγνώσει πολύ καλά 5-6 μέρες. Αφού στεγνώσει καλά το αλείφουμε γύρω-γύρω με ελαιόλαδο, το αφήνουμε ακόμα μία μέρα να στεγνώσει και το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και μετά σε εφημερίδα, το βάζουμε σε νάιλον σακούλα και τοποθετούμε στο ψυγείο, όσα κιλά είναι το τυρί τόσους μήνες χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο για να ωριμάσει, βέβαια όσο περισσότερο μένει τόσο καλύτερο γίνεται.Το τυρί αυτό μπορούμε να το τρίψουμε για τα μακαρόνια μας, να το τηγανίσουμε σαγανάκι, να το προσθέσουμε στα φαγητά μας ή ακόμα να το φάμε σκέτο σαν ορεκτικό……
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…!!!!!!

Υ.Γ . Πρέπει να δώσουμε σημασία στο στέγνωμα για να μη μας χαλάσει το τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου