Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Τα μυστικά για καλοψημένα παϊδάκια στα κάρβουνα

Παραδοσιακός μεζές της Εύβοιας το καλό παϊδάκι στα κάρβουνα δεν θα μπορούσε να λείπει από τις ΓΕΥΣΕΙΣ !!!

Ενα άρθρο του κ. Γιώργου Μαλλιώρα - ΑΦΟΙ Δ. ΜΑΛΛΙΩΡΑ ΟΕ - Καρδίτσα
Ενας φίλος των ΓΕΥΣΕΩΝ της ΕΥΒΟΙΑΣ, έμπειρος και ειδικός στο θέμα, κατασκευαστής φούρνων - μπάρμπεκιου - ψησταριών, μας δίνει τις χρήσιμες συμβουλές του.


Το πιο δημοφιλές ψητό στα κάρβουνα είναι-ίσως- τα παϊδάκια από μικρό αρνί. Παϊδάκια πιστεύω πως έχουμε φάει όλοι μας. Αν ψάξουμε στο διαδίκτυο θα βρούμε πολλές συνταγές για παϊδάκια ψημένα στα κάρβουνα, μαριναρισμένα με διάφορες μαρινάδες. Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει κάποια μαρινάδα σε παιδάκια, θα το κάνω κάποια στιγμή. Χρησιμοποιώ μόνο αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνω μερικά λεπτά πριν ψήσω τα παϊδάκια. Παρακάτω θα σας δείξω πώς να προετοιμάσετε και να ψήσετε τα παϊδάκια στην ψησταριά σας.

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά παϊδάκια αρνίσια (από μικρό αρνί)
1 ½ κουτ. σουπ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ πιπέρι
Κάρβουνα


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Φροντίζουμε να αγοράσουμε παϊδάκια από μικρό αρνί και να είναι λεπτά κομμένα, ένας καλός χασάπης θα τα κόψει σωστά. Πριν ανάψουμε την φωτιά στην ψησταριά, πλένουμε τα παϊδάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Στην συνέχεια αναμιγνύουμε καλά το αλάτι με το πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια. Τα σκεπάζουμε μέχρι να ανάψουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας.



ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ

Μέσα στην σκάφη ψησίματος, πού έχουμε στην ψησταριά μας συγκεντρώνουμε τα κάρβουνα σε σωρό και στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Ανάβουμε φωτιά στο βαμβάκι και σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα στην ψησταριά μας θα είναι έτοιμα.


1 στάδιο

DSC_04_2013-02-26.jpg
2ο στάδιο
DSC_05_2013-02-26.jpg
3ο στάδιο

4ο στάδιο

Όταν τα κάρβουνα έχουν καεί καλά τα απλώνουμε στην ψησταριά μας. Τα παϊδάκια θέλουν δυνατή φωτιά.

5ο στάδιο
6ο στάδιο

Βάζουμε την σχάρα ψησίματος στην ψησταριά μας πάνω απ’ τα κάρβουνα και πριν κάψει τοποθετούμε τα παϊδάκια. Επειδή η φωτιά θα είναι δυνατή πρέπει να γυρίζουμε τα παϊδάκια 2-3 φορές ή περισσότερες για να μην μας καούν. Για να παραμείνουν ζουμερά και πολύ γευστικά, δεν πρέπει να τα ξεροψήσουμε. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα όπως πολύ καλά βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Βάζουμε τα παϊδάκια στη σχάρα
Τα γυρίζουμε





Τα απομακρύνουμε απ’ την φωτιά ρίχνουμε λεμόνι (προαιρετικά) και τα σερβίρουμε ζεστά.
Συνοδεύονται με πλούσια σαλάτα εποχής και καλό κόκκινο κρασί.



Η καλή παρέα επιβάλεται!

Αναδημοσίευση από :
http://www.afoi-malliora.gr/forum/30---/495-----.html

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου!! Κι αυτές οι εικόνες... σου ανοίγουν την όρεξη!! χιχι!
    Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #24 :)
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά φίλη μας !!!
    Καλώς ήρθες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή