Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ψητά κολοκυθάκια κατά τον Λατίνο συγγραφέα Απίκιο

Από την κ. Αριστέα Τόλια - καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Σήμερα, αν θέλετε, μαγειρεύουμε κολοκυθάκια κατά τον Απίκιο:

Πρωτότυπο Λατινικό κείμενο
Cucurbitas more Alexandrino: 
elixatas cucurbitas exprimis, sale asparges, in patina compones. teres piper, cuminum, coriandri semen, mentam viridem, laseris radicem. suffundes acetum. adicies caryotam, nucleum, teres. melle, aceto, liquamine, defrito et oleo temperabis, et cucurbitas perfundes. cum ferbuerint, piper asparges et inferes.

Apicius, De re conquinaria3,4,3


Μετάφραση
Κολοκυθάκια Αλεξανδρινά:
βράζεις τα κολοκυθάκια, τα στραγγίζεις, αλατἰζεις και τα βάζεις σε ταψί. Τρίβεις πιπέρι, κύμινο, σπόρο κόλιανδρου, πράσινη μέντα, ρίζα σίλφιου. 
Ραντίζεις με ξὐδι. 
Προσθέτεις χουρμάδες, καρύδι και ανακατεύεις μέλι, ξύδι, (liquamen, defritum υλικά άγνωστα σε μας) και λάδι και με αυτό (ενν. το μείγμα) περιβρέχεις τα κολοκυθάκια. 
Αφού τα ψήσεις, πιπερώνεις και σερβίρεις.

Απίκιος De re conquinaria 3,4,3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου