Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Οι Γεύσεις της Εύβοιας συνεχίζουν δυναμικά

Με ωραίες αναρτήσεις και σχόλια τα ηλεκτρονικά μέσα της Εύβοιας αγκάλιασαν την ομάδα ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ που δημιουργήσαμε με φίλες και φίλους από όλη την Εύβοια, μετά από ένα αστείο που έκανα στο facebook με τα σπιτικά λικέρ μου στα μέσα του Οκτώβρη 2012.Ετσι σαν αστείο ξεκίνησε αλλά γρήγορα δημιουργήθηκε μια όμορφη ομάδα που μοιράζεται όχι μόνο συνταγές αλλά ευχάριστες ανθρώπινες στιγμές και ενδιαφέρουσες γνώσεις.
Η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ της Εύβοιας μας συγκίνησε και μας δημιούργησε την υποχρέωση να προχωρήσουμε πολύ στην αναζήτηση παραδοσιακών συνταγών φαγητών, γλυκών, ποτών και γενικά συνηθειών και εθίμων γύρω από την ευβοϊκή κουζίνα και το καθημερινό και γιορτινό τραπέζι της Εύβοιας. Αναζητήσαμε την αυθεντική γεύση των παραδοσιακών μας προϊόντων, τα τοπικά μας έθιμα και τις ιδιαίτερες πτυχές του ευβοϊκού πολιτισμού που συνδέονται άμεσα με τη χαρά του καθημερινού και εορταστικού τραπεζιού.

Μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας και μας εκπλήσσει πραγματικά το πόσο γρήγορα αγκαλιάστηκε αυτή η προσπάθεια.
Σήμερα η ομάδα μας έχει ξεπεράσει τα 1000 μέλη σε όλη την Εύβοια και τη Σκύρο και μεγαλώνει καθημερινά.
Ανθρωποι που αγαπούν την μαγειρική και τις δημιουργίες της, που έχουν αυτό το ωραίο χόμπυ ή μπορούν να το εκτιμήσουν, λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί στην Εύβοια πλασιώνουν ευχάριστα αυτή την ομάδα.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την κουζίνα της Εύβοιας, νότιας και βόρειας, γιατί πραγματικά κρύβει γαστριμαργικά θαύματα και συνδυάζει την μεσογειακή υγιεινή διατροφή με εκλεπτυσμένες γεύσεις που εντυπωσιάζουν και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.
Να συγκεντρώσουμε τις Γεύσεις της Εύβοιας δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι ένα γοητευτικό ταξίδι και μια προσπάθεια που πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Αρνί με πιλάφι του γάμου από τη νότια Καρυστία
Μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 70 αυθεντικές και μοναδικές συνταγές της Εύβοιας και Σκύρου σε φαγητά και γλυκά πολλές από τις οποίες είναι πολύ παλιές και τείνουν να εκλείψουν.
Είμαστε σε επαφή με συλλόγους γυναικών, με πολιτιστικούς συλλόγους, με καταστήματα εστίασης που αναζητούν την παράδοση στις γεύσεις τους αλλά και διάφορους φορείς ώστε η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε σαν μια απλή σκέψη, να γίνει μια ουσιαστική προσφορά στην Εύβοια και την πολιτιστική της ταυτότητα.
Φυσικά στοχεύουμε να κάνουμε και ανάλογες εκδηλώσεις και διοργανώσεις με την συμμετοχή των μελών της ομάδας μας.
Από αρχαιοτάτων χρόνων το τραπέζι πέρα από χώρος εστίασης ήταν και χώρος συζήτησης και επικοινωνίας και η δική μας προσπάθεια ανοίγει ορίζοντες επικοινωνίας ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Εύβοια τα δυο κομμάτια του νησιού μας με τις τόσες διαφορές αλλά και τις τόσες ομοιότητες, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Σπανακόπιτα παραδοσιακή
Με τις ΓΕΥΣΕΙΣ της ΕΥΒΟΙΑΣ φέρνουμε κοντά ανθρώπους και ομάδες του νησιού μας και γινόμαστε όλη μια μεγάλη ευβοϊκή παρέα με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας που μπορεί να γίνει ένας από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. 
Ολη μας η προσπάθεια είναι εθελοντική μακρυά από οποιοδήποτε εμπορικό στόχο.
Το blog της ομάδας μας gefseis-evias.blogspot.gr που φιλοξενεί συνταγές, γεύσεις, αρώματα, βότανα, έθιμα και κάθε άλλο ενδιαφέρον γύρω από τον γαστριμαργικό και λαογραφικό πλούτο της Εύβοιας διακρίθηκε στα Greek Blogs by Women (Ελληνικούς Γυναικείους Ιστοτόπους) και πρόσφατα περιλήφθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια στα Ωραιότερα Ελληνικά TOP Blogs. Εκτός από αυτά το Ιστολόγιό μας συναγωνίζεται επάξια πλέον τα μεγαλύτερα Blogs μαγειρικής στην Ελλάδα καθώς έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό. 
Κόκκορας με γκόγκλιες
Στύρα, Κάρυστος, Ερέτρια, Χαλκίδα, Ιστιαία, Αιδηψός, Λίμνη, Κύμη, Αλιβέρι και πολλά άλλα μέρη του τόπου μας εκπροσωπούνται στην ομάδα μας και οι φίλοι φέρνουν φίλους !!!
Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται με την ψυχή μας.

Σοφία Μούτσου
τ. Δήμαρχος Στυρέων Εύβοιας
Διαχειρίστρια 

1 σχόλιο:

  1. Κι εμείς ευχαριστούμε που μοιράζεστε μαζί μας τις συνταγές σας! Να έχετε πάντα ανοδική πορεία!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή