Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Παλαμίδα στα κάρβουνα με αρωματισμένο λαδολέμονο και κάπαρη

Τα μυστικά του σωστού ψησίματος στα κάρβουνα από τον ειδικό...τον κ. Γιώργο Μαλλιώρα
Αφοι Δ.ΜΑΛΛΙΩΡΑ Ο.Ε.

Όσο προχωράμε στην άνοιξη και ζεσταίνει ο καιρός, τόσο πιο πολύ μας τραβάει η αυλή του σπιτιού μας για να απολαύσουμε το απογευματινό μας ουζάκι ψήνοντας στην ψησταριά μας (bbq) ψαράκια για να το συνοδεύσουμε. Στην πρώτη μου ανοιξιάτικη βραδιά-λοιπόν- έψησα στο μπάρμπεκιου (ψησταριά) φέτες παλαμίδας και ετοίμασα ένα λαδολέμονο με κάπαρη και φρέσκα μυρωδικά απ’ τον κήπο μου.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

1-2 παλαμίδες 1 κιλού (τουλάχιστον)
Λίγο αλάτι
Για το λαδολέμονο
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
1 κουτ. σουπ. φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανο
1 κουτ. σουπ μαϊντανό
1 κουτ. σουπ. φρέσκια ρίγανη
1 κουτ. σουπ. κάπαρη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πριν το άναμμα φωτιάς στο bbq (ψησταριά), πρώτη μας δουλειά είναι να προετοιμάσουμε το ψάρι και το αρωματισμένο λαδολέμονο. Κόβουμε απ’ την παλαμίδα το κεφάλι και ένα μέρος απ’ την ουρά και κρατάμε το κυρίως σώμα το οποίο τεμαχίζουμε σε φέτες 2 εκ. περίπου πάχος το κεφάλι και το πίσω μέρος του ψαριού μπορούμε να το μαγειρέψουμε με λίγα χόρτα στο φούρνο.
Κόβουμε το ψάρι στη μέση
Και μετά σε φέτες.... 

Λαδολέμονο:
ετοιμάζουμε το λαδολέμονο προσθέτοντας λεμόνι και ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Ψιλοκόβουμε την κάπαρη, το δεντρολίβανο, το μαϊντανό και την ρίγανη και τα προσθέτουμε στο λαδολέμονο. Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρη να έρθει η ώρα να το προσθέσουμε στο ψημένο ψάρι. Όπως καταλαβαίνετε, ετοιμάζουμε πιο πριν το λαδολέμονο για να υπάρχει χρόνος να περάσουν τα αρώματα στο λαδολέμονο.
Όταν τελειώσουμε με τα παραπάνω πάμε στην ψησταριά μας να ανάψουμε τα κάρβουνα.

ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ
Στο bbq (ψησταριά) μέσα στην ειδική σκάφη ψησίματος συγκεντρώνουμε τα κάρβουνα που θα χρειαστούμε σε σωρό. Στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάβουμε φωτιά. Σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα, εύκολα, γρήγορα χωρίς καπνό.



Απλώνουμε τα κάρβουνα και ελαττώνουμε την ένταση της θερμότητας ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη, η παλαμίδα θέλει χαμηλή θερμοκρασία για να ψηθεί σωστά χωρίς να μας καεί.




ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ BBQ (ΨΗΣΤΑΡΙΑ)

Πάνω απ’ τα κάρβουνα τοποθετούμε την σχάρα ψησίματος. η σχάρα πρέπει να είναι ανοξείδωτη και καθαρή. Τοποθετούμε πάνω στη σχάρα τις φέτες της παλαμίδας και αμέσως μετά ανασηκώνουμε το κάθε κομμάτι για να μην προλάβει να κολλήσει. Μπορούμε επίσης να λαδώσουμε και την σχάρα, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ψήνουμε καλά και από τις δύο πλευρές και απομακρύνουμε απ την φωτιά μόλις πάρουν χρώμα.






Βγάζοντάς τα από την φωτιά προσθέτουμε αλάτι και τα περιχύνουμε με το αρωματισμένο λαδολέμονο που έχουμε ετοιμάσει 1-2 ώρες πριν.


Άριστος μεζές για ουζάκι ή τσιπουράκι.

Καλή μας όρεξη !!!!



αναδημοσίευση από http://www.afoi-malliora.gr/forum/30---/550------.html

3 σχόλια: