Μαρμαρίτες γίνονται σε πολλά νησιά του Αιγαίου |
(Πληροφορίες από το βιβλίο της Νίκης Λ. Πέρδικα, «Σκύρος» - Τόμος Ι (Αθήναι, Τύποις «Πυρσού» Α.Ε., 1940)
Οι μαρμαρίτες είναι πίτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή και ανήμερα των Φώτων. Εχουμε 2 είδη, τις νηστίσιμες που γίνονται την παραμονή των Φώτων με σταφίδες και κόκκινη κολοκύθα και τις κανονικές που γίνονται με μυζήθρα ή τυρί και κόκκινη κολοκύθα για την εορτή των Φώτων. Οι Σκυριανές νοικοκυρές τις ψήνουν σε μεγάλα κεραμίδια ή τούβλα μέσα στο τζάκι .
ΥΛΙΚΑ
Μισή κολοκύθα μέτρια (1 κιλό)
1 κρεμμύδι τριμμένο
100 γραμμ κεφαλογραβιέρακανέλα
μπαχάρι σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
1 φλ. του καφέ λάδι
½ κιλό ζύμη για φύλλο
Για τη γέμιση:
Τρίβετε το κρεμμύδι και το τυρί. Καθαρίζετε την κολοκύθα, βγάζετε τα σπόρια και τις ίνες, κόβετε σε κομμάτια. Βάζετε τα κομμάτια της κολοκύθας να βράσουν για να μαλακώσουν και μετά την κάνετε πουρέ στο μίξερ.Οπως είναι ο πουρές της κολοκύθας βάζετε αλάτι, λίγη κανέλα, μπαχάρι σκόνη, ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτετε στο μείγμα το τυρί, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε λίγο να σταθεί.
Οταν περάσει λίγη ώρα ρίχνετε αλεύρι στο πλαστήρι σας ή στο τραπέζι που δουλεύετε, παίρνετε λίγη ζύμη και με τον πλάστη ανοίγετε μικρές πιτούλες. Σε κάθε πίτα που ανοίγετε βάζετε μια κουταλιά με γέμιση, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και κλείνετε καλά την πιτούλα όπως κάνουμε στις τυρόπιτες.
Η συνταγή έγινε στη Σκύρο για την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη "Μπουκιά και συχώριο"
1 κρεμμύδι τριμμένο
100 γραμμ κεφαλογραβιέρακανέλα
μπαχάρι σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
1 φλ. του καφέ λάδι
½ κιλό ζύμη για φύλλο
Για τη γέμιση:
Τρίβετε το κρεμμύδι και το τυρί. Καθαρίζετε την κολοκύθα, βγάζετε τα σπόρια και τις ίνες, κόβετε σε κομμάτια. Βάζετε τα κομμάτια της κολοκύθας να βράσουν για να μαλακώσουν και μετά την κάνετε πουρέ στο μίξερ.Οπως είναι ο πουρές της κολοκύθας βάζετε αλάτι, λίγη κανέλα, μπαχάρι σκόνη, ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτετε στο μείγμα το τυρί, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε λίγο να σταθεί.
Οταν περάσει λίγη ώρα ρίχνετε αλεύρι στο πλαστήρι σας ή στο τραπέζι που δουλεύετε, παίρνετε λίγη ζύμη και με τον πλάστη ανοίγετε μικρές πιτούλες. Σε κάθε πίτα που ανοίγετε βάζετε μια κουταλιά με γέμιση, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και κλείνετε καλά την πιτούλα όπως κάνουμε στις τυρόπιτες.
Η συνταγή έγινε στη Σκύρο για την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη "Μπουκιά και συχώριο"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου