Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Το αμίλητο νερό και έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην Εύβοια





Από τον κ. Γιώργο Μπαμπαλή - Χαλκίδα

Την Πρωτοχρονιά ο πατέρας σηκωνότανε πρωί πρωί. Αν τύχαινε να έχουμε ξυπνήσει και εμείς του μιλούσαμε αλλά αυτός μιλιά από το στόμα του. Είχε το σκοπό του. Επρεπε να πιάσουν οι ευχέςπου θα έδινε. Μετά πήγαινε στη βρύση, γέμιζε μια λεκανίτσα με νερό, έκανε το σταυρό του, σταύρωνε το νερό και κατόπιν νιβόταν με αυτό.
Μετά μας ξυπνούσε όλους "Χρόνια πολλά, καλή χρονιά"φώναζε. Και μετά περνούσε από τον καθένα και έδινε τις ευχές. "Για να έχεις ειρήνη" και μας ράντιζε με ένα κλαδί ελιάς.
"Για να έχεις υγεία" και μας άγγιζε με ένα σίδερο.
"Για να έχεις τύχη" και μας χτυπούσε με μια σκορδίλα.
"Για να σε φωτίζει ο Θεός" και μας έδινε να φιλήσουμε μια εικονίτσα.
"Καλή Χρονιά" μας έλεγε και εμείς του απαντούσαμε "επίσης", ανυπομονώντας να τελειώσουν οι ευχές για να ψάξουμε κάτω από το μαξιλάρι μας. Ξέραμε ότι τη νύχτα είχε περάσει ο Αη Βασίλης και όλο κάτι θα είχε αφήσει. Μετά πηγαίναμε όλοι να νιφτούμε από το αμίλητο νερό για να πάει καλά η χρονιά !!!


Από την κ. Γιώτα Αλούκου - Στύρα
Στα Στύρα όποιος βρει το φλουρί της Βασιλόπιτας, θα πρέπει το πρωί να "χτυπήσει" όλους στην οικογένεια με κλαρί μυρτιάς.


Από την κ. Μάρω Κουκουτσέα Μπουσσίου -Μαρμάρι

Θυμάμαι τον παππού μου να σηκώνεται πρώτος την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, να σπάει πρώτα το ρόδι που ήταν ειδικά διαλεγμένο για την ημέρα και μετά να πάει στο περιβόλι να κόψει ένα κλαδί ελιάς και να έρχεται να μας ραβδίζει όλους ενώ ήμασταν στα κρεββάτια μας ακόμα.
Το ρόδι το έσπαζει για γούρι,για το καλό της νέας χρονιάς και όσοι περισσότεροι κόκκοι ροδιού έβγαιναν τόσο καλύτερη θα ήταν η χρονιά.


Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων 

Στους Ραπταίους όποιος βρεί το φλουρί στη βασιλόπιτα, σηκώνεται χαράματα και κατεβαίνει στη βρύση του χωριού που λέγεται Παλιοκρό (Παλιά Βρύση) χωρίς να μιλήσει σε κανέναν, ακόμα και να συναντήσει κάποιον στο δρόμο....παίρνει νερό από τη βρύση σε ένα κανάτι, κόβει ένα κλαδί ελιάς και γυρίζει στο σπίτι χωρίς να μιλήσει σε κανέναν αρχίζει και τους ραντίζει όλους καθώς κοιμούνται....το βράδυ στην αλλαγή του χρόνου σπάμε το ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού για γούρι....
Απ'έξω από την πόρτα του σπιτιού σε μία γλάστρα ακουμπάμε μία κρεμμύδα ΜΠΟΤΣΚΑ όπως την λέμε στα αρβανίτικα. Αν η κρεμμύδα πιάσει στο χώμα και δεν ξεραθεί σημαίνει ότι η χρονιά θα πάει καλά και τα οικονομικά του σπιτιού θα είναι πλούσια....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου