Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Παραδοσιακή σπανακόπιτα της νότιας Εύβοιας με φρέσκο τυρί

από την κ. Σοφία Πόγκα - Αλμυροπόταμος


Για τη ζύμη :
1 κιλό αλεύρι, λίγο λάδι, λίγο ξύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, νερό όσο πάρει.
Για τη γέμιση :
1 κιλό σπανάκι, 1 κιλό σέσκουλα, 1 ματσάκι άνιθο, άγρια χόρτα εάν έχουμε π.χ. καυκαλίθρες, μαλιουλίθρες, ξινολάπατο και 2 κιλά φρέσκο τυρί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Φτιάχνουμε τη ζύμη μας κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Βάζουμε τα κομμένα χόρτα σε μια λεκάνη αλλά να είναι στεγνά και κόβουμε το τυρί μας σε ψιλές φέτες, ρίχνουμε αλάτι και λάδι. Μετά αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα μας. Βάζουμε λάδι στον πάτο του ταψιού μας και ρίχνουμε το πρώτο φύλλο να εξέχει έξω απο το ταψί. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο φύλλο και βάζουμε δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και το τρίτο φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και την στρώνουμε σε όλο το ταψί να πάει παντού με το χέρι. Κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία με τα φύλλα. Πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο θα την ραντίσουμε με λίγο νερό και λάδι. Εχουμε ανάψει την κουζίνα μας στους 200 βαθμούς και είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο. Οταν δούμε ότι παίρνει χρώμα πρέπει να τη γυρίσουμε. Η πίτα μας θέλει 45 λεπτά και είναι έτοιμη για το τραπέζι.



Καλή σας όρεξη !!!!!!! 

1 σχόλιο:

  1. Την έφτιαξα και δεν μου αρεσε καθολου γιατι τα κωλοχρτα ήταν ωμα..!!!1!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή