Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Λικέρ ρόδι

Από την κ. Σοφία Μούτσου


Το φθινόπωρο είναι η εποχή των ροδιών. Η ευβοϊκή γη είναι γεμάτη όμορφες φουντωμένες ροδιές. Μπορούμε να κάνουμε υπέροχα λικέρ, σιρόπι γνωστό ως γρεναδίνη, να συμπληρώσουμε περίτεχνες αρχαίες γεύσεις και να γευόμαστε το εξαιρετικό αυτό φρούτο με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση φρέσκο.

ΥΛΙΚΑ
4-5 μεγάλα ρόδια
Ζάχαρη
Τσίπουρο χωρίς άρωμα.
(Εναλλακτικά μπορεί να γίνει και με Μπακάρντι καθαρό λευκό χωρίς άλλη πρόσμιξη και γίνεται πιο ελαφρύ και αρωματικό).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καθαρίζω τους σπόρους του ροδιού πολύ προσεκτικά να μην υπάρχουν καθόλου φλούδες επάνω. Απλώνω σε ένα μεγάλο ταψί και τα ξεδιαλέγω προσεκτικά λίγα λίγα ώστε να πάρω τους πιο κόκκινους σπόρους και να μην υπάρχει κανένα σάπιο ή κανένα σκουλικάκι.
Εν συνεχεία σε μια καθαρή γυάλα που κλείνει με καπάκι ασφαλείας και λάστιχο (υπάρχουν στο εμπόριο με μεταλλικό κλιπ), ρίχνω τους σπόρους του ροδιού με μια κούπα.
Οσες κούπες ρόδι ρίξω προσθέτω άλλες τόσες κούπες ζάχαρη λευκή.
Εν συνεχεία ανακατεύω με μια κουτάλα να πάει η ζάχαρη παντού, το αφήνω 10 λεπτά με ανοιχτό καπάκι και ρίχνω ένα μπουκάλι τσίπουρο ή μπακάρντι μέσα.Ανακατεύω ελαφρά πάλι με την κουτάλα.
Πρέπει το ποτό να σκεπάζει τους σπόρους.
Η δική μου δόση είναι 5 κούπες ρόδι, 5 κούπες ζάχαρη, 1 μπουκάλι τσίπουρο (λίτρου) ή ανάλογο μπακάρντι. Μπορούμε να το κάνουμε και με 6 κούπες ρόδι - 5 κούπες ζάχαρη σε μια γυάλα 1,5 - 2 λίτρα.
Τοποθετούμε τη γυάλα κλειστή πλέον σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Προσοχή όχι φως και ζέστη. Την ανοίγουμε κάθε 7-8 μέρες και την ανακατεύουμε να λειώνει η ζάχαρη και να παίρνει λίγο αέρα για 4-5 λεπτά. Οι σπόροι του ροδιού επιπλέουν στην επιφάνεια πλέον.
Σε 20-25 μέρες το λικέρ μας είναι έτοιμο και πρέπει να το σουρώσουμε πολύ καλά με τουλπάνι και φίλτρο του καφέ μέχρι να πάρουμε εντελώς διαυγές υγρό, οπότε το βάζουμε στα μπουκάλια που θέλουμε, τα οποία έχουμε αποστειρώσει πρώτα (απλή θέρμανση στο φούρνο) για να κρατήσει το ποτό μας καλύτερα.
Εχει εξαιρετικό άρωμα και χρώμα.
Οσοι θέλουν πιο βαθύ ροδί χρώμα μπορούν να προσθέσουν σε κάθε μπουκάλι 1-2 κουταλιές σιρόπι ροδιού (γρεναδίνη). Προσοχή όμως μη γίνει πολύ γλυκό. Αν έχουμε βάλει ίσα ρόδι ίσα ζάχαρη η γρεναδίνη θα το κάνει πιο γλυκό και ίσως χαλάσει η γεύση του. Προσωπικά δεν το προτιμώ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου