Η μυρτιά(μυρσίνη, μερτιά, μερσινιά, σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς μικρές κοκκινόμαυρες ρόγες.
Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο, έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό. Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου, στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της, ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας.
Στην Εύβοια συναντάται πολύ συχνά και είναι ενδημικό (ντόπιο) είδος.
Οι καρποί της θεωρούνται φάρμακο από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκαν για πλήθος νοσημάτων. Ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος την αναφέρουν στα συγγράμματά τους.Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον"
Τα μύρτιλλα τρώγονται ωμά και γίνονται εξαιρετικές μαρμελάδες,σάλτσες παγωτού ή προστίθενται σε διάφορα γλυκά π.χ. κέικ.
Με τα φύλλα της αρωματίζονται κρέατα,λουκάνικα, κυνήγι, ψάρια, τυριά, κρασιά, ξερά σύκα. Μπορούμε να ψήσουμε ψάρι ή κρέας πάνω σε στρώμα απ΄τα φύλλα της μυρτιάς. Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική. Επίσης στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς.
Έχουν γεύση στυφή, αλλά είναι πλούσια σε αντοξειδωτικά και βιταμίνες. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση. Αναφέρεται ότι είναι ευεργετικά για απώλεια μνήμης, ηλικιακές ασθένειες, καρκίνο, κακή χοληστερόλη, υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.
Γράφει η Σοφία Μούτσου
Γράφετε:Τα μύρτιλλα τρώγονται ωμά...και γίνονται εξαιρετικές σάλτσες παγωτού...κλπ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτρέψτε μου γιατί μπερδεύτηκα τι σχέση έχει η μυρτιά με τι μυρτιλλο;;
Κι αν έχει γιατί πρέπει να καλλιεργείται μόνο στην Βόρεια Ελλάδα;..τη στιγμή που εσείς λέτε ότι είναι ενδημικό της Εύβοιας....επιτρεψτε μου επίσης να σας πω ότι αυτοφυές είναι επίσης στην Μεσσηνία Αχαΐα. Και στο τελευταίο μου ταξίδι Χαλκιδική....επισης...το έχω δει στην Ραφήνα...παραλιακα και μη....αλλα αυτό που ζητω να μου διευκρινίσετε είναι η σχέση του με τα μύρτιλλα...τα οποία είναι πιο μεγάλα από τον καρπό της μυρτιάς. Και πιο σκούρα....
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαριάννα Σάκαρη
Καμία σχέση ο καρπός της μυρτιάς με τα μύρτιλλα . Η μυρτιές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και οι καρποί της λέγονται μέρσινα.
ΑπάντησηΔιαγραφή