Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σαλιγκάρια γιαχνιστά


Από τον κ. Γιώργο Μπαμπαλή - Χαλκίδα


Χρειαζούμενα :
Μια γερή φθινοπωρινή βροχή
Λίγες ώρες περπάτημα μετά τη βροχή κατά προτίμηση σε πετρώδες έδαφος
Αρκετή τύχη για να μαζέψεις δυο κιλά σαλιγκάρια (προτιμούνται τα καματερά)
Διάφορα άλλα ψιλοπράγματα όπως : Μια κούπα λάδι (100-150 γραμμάρια)-καμιά δεκαριά κρεμμύδια-ένα κιλό ώριμες ντομάτες-καμιά δεκαριά δαφνόφυλλο-αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση :
Βάζουμε τα σαλιγκάρια για δυο μέρες σε πίτουρο η σε άβραστα μακαρόνια για να καθαρίσουν από τη χωματίλα (προσοχή να μην σας φύγουν). Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε για λίγη ώρα ξαφρίζοντας τα πολύ καλά σε αρκετό νερό, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν-ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, και τα τσιγαρίζουμε καλά. Τσιγαρίζουμε τα σαλιγκάρια για ένα δυο λεπτά-ψιλοκόβουμε τις ντομάτες (ή τις κάνουμε χυλό) και σβήνουμε τα σαλιγκάρια, προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και τα δαφνόφυλλο. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάσουν τα σαλιγκάρια, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το περισσότερο ζουμί τους (τουλάχιστον το μισό). Σερβίρονται πάντοτε με καλή παρέα και κατά προτίμηση με κόκκινο αλλά και άσπρο κρασί. Οι λάτρεις του πικάντικου μπορούν να αντικαταστήσουν το πιπέρι με δυο τρεις καυτερές κόκκινες πιπεριές, αλλά πρέπει να έχουν και εφεδρικό κρασί. Το τουλουμοτύρι και η φέτα θεωρούνται απαραίτητα.
Αν δεν πετύχει η συνταγή δεν πειράζει. Θα έχετε κερδίσει το περπάτημα στην εξοχή. 


Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου