Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Kόκορας κοκκινιστός με κουρκουμπίνες

Από την κ. Τόνια Παλαμίδη - Κάρυστος

Το πιάτο ετοιμάστηκε για την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη "Μπουκιά και συχώριο" στο σπίτι της κ. Παλαμίδη στην Κάρυστο 
Υλικά για 8 άτομα
1 κόκορας περίπου 2 κιλά
1 κούπα σάλτσα ντομάτας σφιχτή
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
2 βρασμένες πατάτες
1 κούπα του τσαγιού ντόπιο καρυστινό τυρί ή κεφαλοτύρι
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι, πιπέρι
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
μισό νεροπότηρο λάδι
100 γραμ. βούτυρο
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Προετοιμασία
Καθαρίζετε τις πατάτες και όπως είναι ζεστές τις κάνετε πουρέ (περνάτε από μύλο). Βάζετε τον πουρέ σε μια μεγάλη γαβάθα και ρίχνετε το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το αλεύρι και το μπέικιν. Ζυμώνετε το μείγμα πολύ καλά και προσθέτετε αλεύρι όσο βλέπετε ότι θέλει.Οταν ετοιμαστεί η ζύμη σας την αφήνετε να "ξεκουραστεί".
Βάζετε το ελαιόλαδο στη φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τις μερίδες του κόκκορα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα ανακατεύοντας. Οταν ετοιμαστεί σβήνετε με το λευκό κρασί. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρουν μια βράση και προσθέτετε το κρεμμύδι, τις φρέσκιες ντομάτες τριμμένες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε κανέλα ανακατεύοντας ώστε να πάνε παντού. Ο κόκορας αρχίζει να μελώνει και να δένει η σάλτσα. Αν μαγειρεύετε σε κλασσική κατσαρόλα αφήνετε να βράσει έτσι περίπου 1,5 ώρα, προσέχοντας πολύ να μην κολλήσει.
Όσο βράζει ο κόκκορας μπορείτε να ετοιμάσετε τις κουρκουμπίνες. Από τη ζύμη που ετοιμάσατε προηγουμένως κόβετε μικρά κομματάκια με ένα μαχαιράκι και τους δίνετε σχήμα. Βάζετε τα ζυμαρικά σας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Τις περνάτε από κόσκινο να φύγει το πολύ αλεύρι και τις βάζετε να βράζουν σε αλατισμένο νερό που βράζει όπως κάνουμε για όλα τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι ν’αρχίσουν ν’ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Πρέπει να βράσουν περίπου 3/4 της ώρας. Όταν γίνουν τις σουρώνετε καλά.
Λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε τριμμένο τυρί σε μια πιατέλα.
Βάζετε μια στρώση κουρκουμπίνες, μια στρώση τυρί και συνεχίζετε έτσι μέχρι να απλώσετε όλο το ζυμαρικό. Στο τέλος περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο.Σερβίρετε τις κουρκουμπίνες με τον κόκορα που έχει ήδη ετοιμαστεί.

Ταιριάζει πολύ ωραία με λευκό τοπικό κρασί αλλά και με ροζέ όπως όλα τα πουλερικά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου