Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Γαλακτομπούρεκο

από την κ. Βούλα Παπαμιχαήλ - Κάρυστος


Υλικά (για το μεγάλο ταψί της κουζίνας)
2 πακέτα (ή λιγότερα) φύλλο κρούστας ή Βηρυττού
4 λίτρα γάλα
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 μαργαρίνη 250 γρ.
8 κρόκοι αυγών
3 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
Σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
λιωμένη μαργαρίνη για επάλειψη φύλλων
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη με τα αυγά. Παίρνουμε λίγο απο το γάλα να κρυώσει στην άκρη και του ρίχνουμε το σιγδάλι ανακατεύοντας καλά. Αυτό το ρίχνουμε στο μείγμα με την ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Όλο αυτό το ρίχνουμε στο γάλα και προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα. Το σιγοβράζουμε ανακατέυοντας συχνά μέχρι να πήξει. Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά του ρίχνουμε σε κύβους την μαργαρίνη να λιώσει. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Ρίχνουμε την κρέμα συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Το χάραζουμε ελαφρά και ψήνουμε στους 180 με 200 μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι και το ρίχνουμε κρύο στο ζεστό γλυκό.
Καλή επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου