Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Χειμωνιάτικο τριαντάφυλλο γλυκό

Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων

Ενα πολύ ιδιαίτερο γλυκό με υπέροχο άρωμα και γεύση



Παρότι όλες οι συνταγές λένε ότι αυτό το εξαιρετικό γλυκάκι το φτιάχνουμε με μαγιάτικα τριαντάφυλλα ;όταν είδα τον κήπο μου γεμάτο υπέροχα αρωματικά και πολύχρωμα τριαντάφυλλα μέσα στο χειμώνα σκέφτηκα "γιατί να μην το δοκιμάσω";
Από καιρό ήθελα να το φτιάξω γιατί το λάτρευα όταν το έφτιαχνε η γιαγιά μου και μοσχομύριζε όλο το σπίτι ..
Σκέφτηκα λοιπόν να το κάνω με τα ωραία τριαντάφυλλα που υπήρχαν σε αφθονία και τα είχε δροσίσει η πρωϊνή βροχή. Μάζεψα με προσοχή κόκκινα βελούδινα, κίτρινα, πορτοκαλί και ρόζ με υπέροχο άρωμα κόβοντάς τα κανονικά με κλαδευτήρι ώστε να μην πληγώσω το φυτό.
Αφαίρεσα τα ροδοπέταλα με προσοχή και τα έβαλα σε ένα ειδικό σκεύος πλυθούν και να στεγνώσουν με φυγοκέντρηση. Προσοχή παίρνω μόνο τα ροδοπέταλα και όχι τους στήμονες κλπ. Βγήκαν περίπου 250 γραμμάρια.
Αν δεν έχετε το ειδικό σκεύος μπορείτε να τα πλύνετε απαλά σε λεκάνη και να τα αφήσετε να στεγνώσουν σε πετσέτα...Μην τα πιέζετε για να διατηρηθούν.



Εν συνεχεία τα έβαλα σε βαθειά και φαρδειά κατσαρόλα με περίπου 300 γραμμάρια ζάχαρη λευκή. Οι συνταγές λένε παραπάνω ζάχαρη αλλά εμείς δεν τρώμε πολύ γλυκά και άλλωστε η ποσότητα που έβαλα αποδείχτηκε πολύ καλή. Τα ανακάτεψα καλά με τη ζάχαρη τρίβοντάς τα απαλά μέσα στις παλάμες μου και τα άφησα να σταθούν για μια ώρα. Μπορείτε να τα αφήσετε και περισσότερο...Η ζάχαρη μουλιάζει και μαλακώνει τα ροδοπέταλα....



Εβαλα μετά την κατσαρόλα στο μάτι με 500 ml νερό να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει γιατί το γλυκό αυτό δένει γρήγορα....



Χαμήλωσα τη φωτιά στο μισό και το άφησα να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά περίπου και το σιρόπι άρχισε να δένει καλά. Το διαπιστώνετε όταν αρχίζει να μην τρέχει όταν το μαζεύουμε με την ξύλινη κουτάλα..Η φωτογραφία δείχνει πώς διαπιστώνουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει σωστά.
Εν συνεχεία ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά αφού ανακατέψουμε καλά.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο !!!
Η γεύση του και το υπέροχο άρωμά του θα σας ενθουσιάσουν

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!



ΣΗΜ.. Αν τυχόν σας ζαχαρώσει βάλτε λίγο στη φωτιά προσθέτοντας λίγο νεράκι και αφήστε να πάρει μερικές βράσεις ακόμα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου