Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτες από τη βόρεια Εύβοια

Βασιλόπιτα με τυχερό ρόδι
Από την κ. Θεανώ Περήφανου - Σπιάδα Λίμνης
Η βασιλόπιτα των παιδικών μας χρόνων με άρωμα βόρειας Εύβοιας και τυχερό ρόδι!!!


Μια συνταγή αγαπημένη, γεμάτη αρώματα και αναμνήσεις… Πολύ εύκολη, μυρωδάτη και γευστική, εδώ και χρόνια συντροφεύει κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά μας…
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ
οχτώ αβγά (κατά προτίμηση φρέσκα)
ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ένα φλιτζάνι κονιάκ ή λικεράκι της αρεσκείας σας (δένει απόλυτα με τα υπόλοιπα υλικά ο,τι και αν χρησιμοποιήσετε)
500 γραμμάρια ζάχαρη
χυμό από έξι πορτοκάλια
ένα κουταλάκι σόδα
δύο κουταλάκια μπέικιν
ένα κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
μαστίχα κοπανισμένη
άχνη ζάχαρη (ένα σακουλάκι)
ένα ρόδι

Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους ρίχνουμε στο βούτυρο. Ρίχνουμε επίσης κονιάκ ή λικέρ (ένα φλιτζανάκι) και το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Προθέρμανση του φούρνου στους 180 βαθμούς. Περνάμε το αλεύρι μας από κόσκινο και το ανακατεύουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού - λεμονιού, την κοπανισμένη μαστίχα και με το μπέικιν.
Θα προσθέσουμε εναλλάξ στο μίγμα μας βούτυρο - κρόκους, το αλεύρι και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε το υλικό μας ελαφρά μέχρι να δούμε ότι γίνεται ένα πηχτός χυλός.
Η ώρα του τυχερού νομίσματος:
Πλένουμε καλά το νόμισμα, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στο μίγμα. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού, αν βγει καθαρή, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
Μόλις ψηθεί την αποσύρουμε από το φούρνο, τη σκεπάζουμε από πάνω με ένα πανί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει και μετά την αλλαγή του χρόνου, τη ξεφορμάρουμε σε πιατέλα εορταστική, την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη (να μοιάζει όλη χιονισμένη) και τη στολίζουμε από πάνω με ρόδι. Γράφουμε Χρόνια Πολλά, το νέο έτος, ευχές, ο,τι επιθυμεί ο καθένας.

Για την οικογένεια μας ο στολισμός με το ρόδι είναι έθιμο χρόνων και κάθε σποράκι που τοποθετούμε συμβολίζει και μια ευχή.

Με Υγεία και Χαρά για όλους ο καινούργιος χρόνος!!!
Χρόνια Πολλά, Καλά και Τυχερά!!!



Βασιλόπιτα παραδοσιακή από το Μαντούδι


Από τη κ. Σούλα Καντζούρα - Μαντούδι 



Υλικά

5 αυγά
μία κούπα ζάχαρη
μισή κούπα βούτυρο
δύο κούπες αλεύρι
δύο βανίλιες
ένα μπέικιν πάουντερ
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει ένα και να ασπρίσει. Στη συνέχεια βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τις βανίλιες και το μπέικιν. Ρίχνουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού, το αλεύρι - φυσικά το τυχερό μας νόμισμα (τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) - και ψήνουμε την πίτα μας σε μέτριο φούρνο.
Μόλις η πίτα μας κρυώσει, τη στολίζουμε κατά προτίμηση, όπως μας αρέσει
Καλή Επιτυχία με τις πιο θερμές ευχές για το νέο έτος από το Μαντούδι!!!





Βασιλόπιτα με πορτοκάλια από τη Σπιάδα της βόρειας Εύβοιας

Από την κ. Νάνσυ Καπελαρή - Σπιάδα




Υλικά:

750 γραμ. Αλεύρι
500 γραμ. ζάχαρη
160 γραμ. βούτυρο
5 αυγά
5 πορτοκάλια
μισό ποτηράκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Προαιρετικά κανέλλα ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού ότι σας αρέσει περισσότερο!

Εκτέλεση:

Στύβουμε τα πορτοκάλια και στο χυμό ρίχνουμε το κονιάκ. Κρατάμε λίγο από το μίγμα σε ένα ποτήρι για να διαλύσουμε τη σόδα.
Σπάζουμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνουμε το βούτυρο που έχουμε λιώσει πριν, το χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, το αλεύρι και τελευταία τη μαρέγκα ανακατεύοντας πιο μαλακά.
Ψήνουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας.

Καλή Επιτυχία και Καλή Χρονιά!





Βασιλόπιτα με στραγγιστό γιαούρτι από το Δρυμώνα 

Από την κ. Σέβα Κούβαρη - Δρυμώνας βόρειας Εύβοιας




Υλικά: 
Δύο ποτήρια ζάχαρη
Πέντε αυγά
Ένα βιτάμ
Ξύσμα πορτοκαλιού
Ένα μπείκιν πάουντερ
Τρεις βανίλιες
Δύο ποτήρια αλεύρι
Γιαούρτι στραγγιστό σακούλας

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε πρώτα τη ζάχαρη, τους κρόκους από τα αυγά και μετά το γιαούρτι. Τα χτυπάμε καλά και προσθέτουμε το βιτάμ με τα ασπράδια, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει μόνα τους και έχουν γίνει μαρέγκα.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, στη συνέχεια το μπείκιν, τις βανίλιες και τελευταίο το αλεύρι.
Ρίχνουμε και το τυχερό μας νόμισμα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας πολύ καλά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις η πίτα μας κρυώσει τη πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τη στολίζουμε με εορταστικά διακοσμητικά ζαχαρωτά κατά προτίμηση…

Καλή επιτυχία και με Υγεία ο καινούργιος χρόνος για όλους!!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου